Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jezuit Zollner kritično o boju proti spolnim zlorabam v vesoljni Cerkvi

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 10. 2023 / 14:05
Oznake: Cerkev, Družba, Vatikan
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.10.2023 / 14:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jezuit Zollner kritično o boju proti spolnim zlorabam v vesoljni Cerkvi
Izvedenec za zaščito otrok pred zlorabami, nemški jezuit p. Hans Zollner. FOTO: Vatican Media

Jezuit Zollner kritično o boju proti spolnim zlorabam v vesoljni Cerkvi

Ob začetku sinodalnega zasedanja v Rimu je jezuit in izvedenec za zaščito otrok pred zlorabami, p. Hans Zollner, izrekel kritiko Vatikanu zaradi po njegovem mnenju nepregledne obravnave primerov spolnih zlorab.

V pogovoru za nemško revijo Publik-Forum je Zollner izjavil: »Naša težava je, da vodstvo noče ali ne zmore udejanjati lastnih meril in zagotoviti njihove trajnosti.« Po mnenju jezuita Katoliška cerkev še vedno ne premore »kulture odgovornosti«.

Vprašanje zlorab v vesoljni Cerkvi ni ravno prednostna naloga, ugotavlja Zollner. »Morda si želimo in si predstavljamo, da se vsa energija porabi za reševanje krize zlorab, toda v rimski kuriji, ki je odsev vesoljne Cerkve, to vprašanje sploh ni visoko na dnevnem redu,« je pojasnil v pogovoru za nemško revijo.

Vsaka krajevna Cerkev se sooča s težavo spolnih zlorab mladoletnih.

P. Zollner, izvedenec za zaščito otrok, je dodal: »V dveh tretjinah vseh držav spolno nasilje - tako v Cerkvi kot v družbi - v javni razpravi nima pomembne vloge. Tam lahko še vedno slišite, da so spolne zlorabe problem anglosaških držav. Čeprav vsi vedo, da to ne drži in da se vsaka krajevna Cerkev sooča s to težavo.«

P. Zollner s papežem Frančiškom. FOTO: Vatican Media

Čeprav zaradi menjave generacij prihaja do »spremembe miselnosti«, se to dogaja »počasi in ne vsepovprek«. 56-letni Zollner je spomladi zapustil Papeško komisijo za zaščito otrok zaradi pomanjkanja preglednosti v njenem delovanju.

Nalaganje
Nazaj na vrh