Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jezus Kristus, kralj Poljske

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 11. 2016 / 07:54
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Jezus Kristus, kralj Poljske

Slovesnost ob ustoličenju so Poljaki obhajali v soboto, 19. novembra, tik pred sklepom svetega leta.

V svetišču Božjega usmiljenja v Krakovu so poljski škofje in predsednik države Jezusa Kristusa slovesno razglasili za kralja Poljske. Kot so poročali poljski mediji, so pristojni med slovesnostjo prosili Jezusa, »naj vlada poljskemu narodu, vsem državljanom in političnim voditeljem«.

»Nesmrtni Kralj vseh časov, Gospod Jezus Kristus, naš Bog in Odrešenik, pred Teboj sklanjamo glave, Kralj vesoljstva, priznavamo Tvojo vladavino nad Poljsko, nad državljani, ki živijo v domovini in po vsem svetu. Častiti želimo veličastvo Tvoje moči in slave, z veliko vero in ljubeznijo Ti kličemo: vladaj, Kristus Kralj,« je zvenela molitev iz ust nepregledne množice vernikov, ki so se v svetišču zbrali z vseh koncev države.

Slovesnost ob ustoličenju Jezusa Kristusa kot kralja Poljske so obhajali v soboto, 19. novembra, v večini poljskih stolnic in župnijskih cerkva pa so jo ponovili naslednji dan, na nedeljo Kristusa Kralja, ko se je tudi uradno sklenilo sveto leto usmiljenja.



Za mnoge Poljake je Jezusovo ustoličenje pomenilo uslišano molitev poljske sestre Rosalie Zelkove, ki je v začetku 20. stoletja napovedala, kako bo njena domovina nekega dne deležna Božjega razodetja, da je Jezus resnično kralj. Številni verniki so prepričani, da je ta drzna razglasitev znamenje za začetek velikih sprememb v državi.

Po besedah poljskih škofov slovesnost »ni pomenila vrhunca, pač pa začetek prizadevanj za ustoličenje Jezusa Kristusa na Poljskem in med poljskim narodom«. Namen slovesnosti ni bil povečati Jezusovo čast in slavo, ampak je šlo predvsem za narodno priznanje Njegove vladavine.

Kralj Kazimir je že pred 350 leti kronal Marijo kot kraljico Poljske.

Vir: www.aleteia.org / CBN News
Foto: Aleteia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh