Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Joe Biden: nepričakovano čustven obisk v deželi irskih prednikov

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 04. 2023 / 18:30
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 14.04.2023 / 22:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Joe Biden: nepričakovano čustven obisk v deželi irskih prednikov
Predsednik Biden v irskem romarskem svetišču v Knocku. FOTO: Reuters/Kevin Lamarque

Joe Biden: nepričakovano čustven obisk v deželi irskih prednikov

Predsednik Združenih držav Amerike danes zaključuje uradni obisk v deželi svojih prednikov: Joe Biden je izredno ponosen na svoje irske korenine ter zelo rad navaja irska poeta Yeatsa in Heaneya.

O deželi svojih prednikov vedno govori zelo čustveno in pričakovati je bilo, da bo tudi njegov današnji obisk v grofiji Mayo kot »dolgo pričakovana vrnitev domov«. Dogajanje pa je preseglo vsa pričakovanja – tudi tista, ki si jih je pred obiskom ustvaril sam predsednik Biden, poroča irski spletni portal Independent.

Poslednji zakramenti za ljubljenega sina

Ob prihodu v svetišče Knock je ameriški predsednik takoj izvedel za globoko in ganljivo povezavo, ki je dotlej niso zaznali niti organizatorji tokratnega potovanja: irski duhovnik, ki je maja 2015 podelil poslednje zakramente Bidnovemu ljubljenemu sinu Beauju, se je po 30 letih službovanja v Združenih državah Amerike upokojil in je zdaj duhovni pomočnik v Knocku.

Ko ga je o tem obvestil župnik iz Knocka, oče Richard Gibbons, se je predsednik Biden takoj odzval: »Morava se srečati, morava se srečati!«

Duhovnik Frank O'Grady se je s predsednikom zasebno srečal na kraju, kjer naj bi se leta 1879 v Knocku prikazala Marija.

Duhovnik Frank O'Grady ni imel uradnega dovoljenja varnostnih služb, vendar je bilo to hitro urejeno, tako da se je lahko s predsednikom zasebno srečal na kraju, kjer verjamejo, da se je leta 1879 v Knocku prikazala Marija. Oče O'Grady je bil kaplan v vojaški bolnišnici Walter Reid v Marylandu, kjer se je Beau Biden zdravil zaradi možganskega raka, vendar je marca 2015 tam umrl. Povezavo med duhovnikom in družino Biden je po naključju odkrila grafična oblikovalka in fotografinja v svetišču Knock Sinead Mallee, soseda očeta O'Gradyja.

Duhovnik ji je povedal, da je v bolnišnici spoznal Beaua Bidna, in ko ga je vprašala, kako, je pojasnil, da mu je podelil poslednje zakramente. Za Joeja Bidna je bilo srečanje z irskim duhovnikom izjemno čustven trenutek. 

Ameriški predsednik si je v baziliki v Knocku ogledal tudi veličasten mozaik prikazovanja iz leta 1879, ki je eden največjih tovrstnih mozaikov v Evropi: oblikoval ga je irski umetnik in ilustrator PJ Lynch, razkrit pa je bil leta 2016 in vsebuje 1,8 milijona posameznih koščkov.

Joe Biden v irskem parlamentu. FOTO: Twitter/President Biden

Obeležitev 25. obletnice podpisa Velikonočnega sporazuma

Biden je sicer v Belfastu na Severnem Irskem s svojim obiskom ta teden obeležil 25. obletnico podpisa Velikonočnega sporazuma, s katerim so bila zaključena tri desetletja smrtonosnega sektaškega nasilja, nemirov in terorističnih napadov na tem delu »smaragdnega otoka«. Za ameriškega predsednika z globokimi irskimi koreninami pa po navedbah nekaterih britanskih medijev to ni bilo običajno potovanje v domovino prednikov.

Biden je na Severno Irsko potoval kljub visoki stopnji teroristične grožnje, ki jo je tam pred kratkim razglasila britanska vlada.

Med obiskom se je srečal s predstavniki petih severnoirskih političnih strank v času, ko Demokratična unionistična stranka (DUP) še naprej bojkotira trenutno nedelujočo vlado v severnoirski skupščini, imenovani Stormont, v znak protesta proti trgovinskim pravilom po brexitu, ki to pokrajino obravnavajo drugače od preostalega Združenega kraljestva. Biden je na Severno Irsko potoval kljub visoki stopnji teroristične grožnje, ki jo je tam pred kratkim razglasila britanska vlada.

Edini govor med obiskom je imel na univerzi v Belfastu, sestal se je z britanskim premierjem Rishijem Sunakom, ni pa obiskal severnoirske skupščine. Biden je bil v preteklosti ostro kritičen do nekdanjega britanskega premierja Borisa Johnsona, ki je grozil, da bo ukinil severnoirski protokol iz sporazuma o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije, kar bi lahko ogrozilo težko pridobljeni mir, ki je bil zagotovljen z Velikonočnim sporazumom leta 1998.

Irski premier Leo Varadkar in ameriški predsednik Joe Biden. FOTO: Twitter/President Biden

Obisk zasebne narave

Velik del programa Bidnovega obiska na Irskem je bil zasebne narave: ameriški predsednik si je namreč želel raziskati svoje irske korenine in se srečati z irskimi sorodniki. Biden, ki se je rodil in je odraščal med irskimi Američani v Scrantonu v ameriški zvezni državi Pensilvaniji, pogosto ponosno spominja na svojo dediščino ali navaja besede katerega izmed številnih irskih pesnikov, ki jih občuduje, recimo W. B. Yeatsa in Seamusa Heaneya. Irske korenine vedno izpostavlja kot temelje svoje osebne in politične istovetnosti. Nedvomno od tu izhaja tudi njegovo pogosto poudarjanje katolištva in, vsaj na osebni ravni, zvestoba Katoliški cerkvi.

Odkar pomnim, je bila Irska del moje duše.

Na letošnji god sv. Patrika se je znova spominjal svojega dedka: »Vsakokrat, ko sem stopil iz njegove hiše v Scrantonu, tam sem namreč nekaj časa živel, me je pogledal in rekel: 'Joey, nikoli ne pozabi, da je najboljša kapljica krvi v tebi irska'.« Biden po lastnih navedbah že vse življenje občuti »izredno trdno duhovno navezanost na Irsko«: »Odkar pomnim, je bila Irska del moje duše.«

Joe Biden je »smaragdni otok« nazadnje obiskal leta 2016, ko je bil podpredsednik v administraciji Baracka Obame. Po materini strani njegove korenine segajo vse do Edwarda Blewitta, praprapradedka iz grofije Mayo, in družine Finnegan iz grofije Louth, »ki se je pred več kot 165 leti vkrcala na ladjo in prečkala Atlantik«, kot je povedal v pogovoru za medije.

»Moj prapraded Owen Finnegan je živel, delal in vzgajal svoje otroke tukaj v Louthu. Danes sem imel priložnost obiskati grad Carlingford. Ker stoji visoko na hribu, je bil to verjetno zadnji pogled na Irsko, ki so ga Finneganovi videli, ko so pogumno in polni upanja odpluli proti Ameriki.« FOTO: Twitter/President Biden

Družinsko drevo ameriškega predsednika, prvi del

Kot gre razbrati iz podatkov, zbranih v Centru za irsko družinsko dediščino, ki jih je objavil britanski Independent, je bil Edward Blewitt zemljepisni geodet iz Balline, verjetno rojen leta 1795, njegov sin Patrick pa je leta 1850 med veliko lakoto zapustil Irsko in se leto pozneje vrnil, da bi s starši in tremi sorojenci na ladji SS Excelsior odpotoval v Združene države Amerike in začel novo življenje.

Geraldine Blewitt je s poroko povezala obe irski strani družine Bidnove matere.

Po krajšem obdobju v New Orleansu se je Patrick Blewitt leta 1860 z družino naselil v Scrantonu, kjer je delal kot rudarski inšpektor in zaradi svojega poklica potoval tudi v Južno Ameriko.

Njegov sin Edward F. Blewitt se je rodil leta 1859 in je dobil ime po svojem dedku, ki je leta 1872 utonil v rudniški nesreči. Edward ml. je bil diplomirani inženir gradbeništva, nato pa je vstopil v politiko in bil leta 1907 izvoljen v senat zvezne države Pensilvanija. Z ženo Mary Ellen Stanton sta imela štiri otroke, med katerimi je bila tudi Geraldine Blewitt, katere poznejša poroka je povezala obe strani družine Bidnove matere.

Družinsko drevo ameriškega predsednika, drugi del

Drugo vejo družinskega drevesa, Finneganove, je mogoče zaslediti do Johna Finnegana in Mary Kearney, ki sta nabirala morske alge na polotoku Cooley ob obali grofije Louth. Njun sin Owen je leta 1849 z ženo Jean Boyle in štirimi otroki ter bratom in tremi bratranci z Irske odšel v Združene države Amerike. Owen se je z družino naselil v kraju Ovid Township v mestu Seneca Falls v zvezni državi New York, kjer je kot čevljar odprl svoje podjetje.

Leta 1874 je zaradi slabega zdravja umrl, njegov sin James Finnegan pa se je z ženo Catherine Roche in šestimi otroki preselil v Olyphant v Pensilvaniji, blizu Scrantona. Eden od otrok je bil sin Ambrose Finnegan, ki se je poročil z Geraldine Blewitt, v zakonu pa se jima je leta 1917 rodila Catherine Eugenia Finnegan, Bidnova mati.

Družinska zgodovina Bidnovega očeta sega do kamnoseka Williama Bidna, ki se je leta 1820 iz Westbourna v Zahodnem Sussexu preselil v Maryland.

Catherine oz. Jean, kot so jo klicali domači, se je poročila z Josephom Robinettom Bidnom starejšim, katerega družinska zgodovina sega do kamnoseka Williama Bidna, ki se je leta 1820 iz Westbourna v Zahodnem Sussexu preselil v Maryland. 20. novembra 1942 se jima je rodil sin Joseph Robinette Biden ml., najstarejši od štirih otrok.

Biden je lansko leto o angleškem poreklu svojega očeta povedal: »Po materini strani ga je rešilo to, da je bila Hanafeejeva iz Galwaya. To je edina stvar, ki ga je rešila. In vsi mislite, da se šalim. Pa se sploh ne.«

»Nekoliko bolj irski od drugih«

Biden je torej s Severne Irske odpotoval še v Republiko Irsko, kjer se je minulo sredo srečal z daljnimi bratranci v okrožju Louth, nocoj pa bo nagovoril še goste v stolnici sv. Muredacha v okrožju Mayo. Njegov uradni nagovor je predviden šele okoli 21.45, kar nakazuje, da je prireditev namenjena predvsem ameriškim in ne irskim medijskim hišam v najbolj gledanem času. 

Ameriški predsednik je Knock obiskal prvič, čeprav je bil v preteklih letih že večkrat v Mayu. Obisku svetišča je sledila vrsta zasebnih srečanj stran od oči svetovnih medijev: ameriški predsednik se je srečal s člani razširjene družine, vključno z bratrancema Joejem in Laurito Blewitt ter njunim očetom Brendanom.

Po končanem srečanju se bo Biden z letalom Air Force One vrnil v Washington.

Po J. F. Kennedyju ni bilo tako irsko-ameriškega predsednika, kot je Joe Biden.

Irski premier Leo Varadkar je pred Bidnovim obiskom na Irskem izjavil: »Po J. F. Kennedyju ni bilo tako irsko-ameriškega predsednika, kot je Joe Biden, in resnično se veselimo, da ga bomo lahko pozdravili v njegovi domovini.« Na god sv. Patrika pa je komentiral: »Kot vemo, je vsak ameriški predsednik na dan svetega Patrika malce Irca, toda nekateri so nekoliko bolj irski od drugih.«

Nalaganje
Nazaj na vrh