Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jordan Peterson se umika s profesorskega položaja [VIDEO]

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 21. 01. 2022 / 21:56
Oznake: Družba, Odnosi, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2022 / 22:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jordan Peterson se umika s profesorskega položaja [VIDEO]
Jordan Peterson v Ljubljani, november 2018. FOTO: Tatjana Splichal

Jordan Peterson se umika s profesorskega položaja [VIDEO]

Jordan Peterson, profesor na Univerzi v Torontu ter avtor priljubljenih knjig 12 pravil za življenje in Onkraj reda - Še 12 pravil za življenje, se je umaknil s profesorskega položaja.

Kot je po navedbah spletnega portala domovina.je pojasnil Peterson, se je za ta korak odločil sam: njegovi študentje zaradi njegovih prepričanj niso več imeli možnosti za akademsko kariero, četudi so bili visoko kvalificirani, profesorji na univerzah pa so podvrženi merilom DIE (Diversity, Inclusion & Equity ali raznolikost, vključenost in enakost), ki zahtevajo vključevanje manjšin ne glede na to, ali so ti študentje kvalificirani ali ne.

Petersona skrbi, da se bomo kmalu zbudili v svetu, kjer znanje ne bo več pomembno, ampak bo pogoj za službo ali kariero le še »prava« spolna orientacija ali rasa.

Peterson je v svojem prispevku za National Post zapisal, da so se zahteve DIE prelile v kulturo in podjetništvo in kmalu jih bomo deležni vsi. Skrbi ga, da se bomo kmalu zbudili v svetu, kjer znanje ne bo več pomembno, ampak bo pogoj za službo ali kariero le še »prava« spolna orientacija ali rasa. Čeprav je imel svojo službo zelo rad in se je s študenti odlično razumel, meni, da bo prek spleta lahko poučeval veliko več ljudi in z veliko manj motenj.

Srečanje s slovenskimi bralci, november 2018. FOTO: Tatjana Splichal

Petersona, ki je bil sicer zelo priljubljen profesor, vendar ne med levico, je v zadnjem času močno užalostilo dejstvo, da njegovi beli heteroseksualni študentje zaradi njega niso imeli možnosti, da bi dobili zaposlitev na univerzah, kljub izjemni izobrazbi in izpolnjevanju vseh pogojev. Kot pojasnjuje v omenjenem prispevku za National Post, so univerzitetne komisije za zaposlovanje običajno z vsemi sredstvi zagotovile, da ni bil nikoli spregledan noben nekvalificiran »manjšinski« kandidat. Njegovi študentje pa so delno nesprejemljivi tudi zato, meni Peterson, »ker so pač študirali pri meni. Zaradi svojih nesprejemljivih filozofskih stališč sem akademska persona non grata«.

Njegovi študentje pa so delno nesprejemljivi tudi zato, meni Peterson, »ker so pač študirali pri meni«.

Zaradi navedenih dejstev je njegovo delo postalo moralno nevzdržno, piše domovina.je, ker se zaveda, da ne more sprejemati bodočih raziskovalcev in jih dobro vestno usposabljati, če ve, da so njihove zaposlitvene možnosti minimalne.

Jordan Peterson je svoj zapis za National Post objavil tudi v video posnetku na spletnem kanalu YouTube:


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Onkraj reda - Še 12 pravil za življenje
Filozofija in esejistika
35,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh