Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jubilejna Verdijeva Traviata na odru ljubljanske Opere

Za vas piše:
K. H.
Objava: 16. 02. 2023 / 05:30
Oznake: Kultura
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.02.2023 / 14:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jubilejna Verdijeva Traviata na odru ljubljanske Opere
Solisti na predstavi Traviata 17. aprila 2003 v režiji Lutza Hochstraateja. FOTO: Robert Balen, arhiv SNG Opera in balet Ljubljana

Jubilejna Verdijeva Traviata na odru ljubljanske Opere

V letošnjem letu minevata dve desetletji od premiere sedanje postavitve Traviate na ljubljanskem opernem odru; jubilej, ki bo hkrati stota predstava aktualne postavitve, bodo v Operi počastili v soboto, 18. februarja.

La Traviata velja za eno najbolj priljubljenih oper na svetu in je sinonim za ognjemet čudovitih melodij, ki »gredo v uho«. Spada med tiste operne mojstrovine, ki so nastale v enem zamahu, skladatelj Giuseppe Verdi jo je v nepretrganem ustvarjalnem zanosu uglasbil v mesecu in pol. Libreto je napisal Francesco Maria Piave in gre za odlično priredbo romana Dame s kamelijami francoskega pisatelja Alexandra Dumasa. Verdi je kot glavni lik na oder postavil propadlo pariško kurtizano Violetto, ki jo prevzema čista in nesebična ljubezen. Violetta je arhetip ženske, ki ji meje svobode postavlja le ljubezen.

Krstna izvedba pred 170 leti v Benetkah

Krstna predstava opere je bila v beneškem gledališču La Fenice leta 1853 in že v naslednjih letih obšla vse evropske operne odre. Pri nas je bila prvič uprizorjena že leta 1867 v izvedbi nemškega igralskega ansambla v Deželnem gledališču v Ljubljani. V skoraj 150 letih je bilo na naših odrih postavljenih 15 različnih postavitev, zadnja iz leta 2003, je še vedno aktualna in bo na letošnjo pustno soboto po dvajsetih letih uprizorjena že stotič. Režija je delo Lutza Hochstraateja, scenografija Rudolfa Richerja, kostumi Bettine Richter, koreografijo Iva Kosija. »Ekipa je na ljubljanski oder znano ljubezensko zgodbo postavila kot dramo velikih čustev, zgrajeno predvsem na psihološki globini likov, njihovi intimni bolečini in kritiki družbenih razmer. Ustvarjalci so zgodbo obdržali v zgodovinskem okviru, a ji vseeno pustili dovolj svobode, da je razvila živo in pristno odrsko dogajanje,« so zapisali v vabilo na stoto predstavo v ljubljanski operi.

V vlogi Violette Martina Zadro

V jubilejni predstavi bodo nastopili izvrstni domači solisti z gostujočim tenoristom Jenishem Ysmanovom iz Kirgizistana v vlogi Alfreda. Z njim bo kot Violetta nastopila prvakinja Martina Zadro, kot Flora Ana Dežman, Annina bo Zala Hodnik, Giorgio Germont Marko Kobal, Gaston Matej Vovk, baron Douphol Darko Vidic, markiz d'Obigny Rok Bavčar, zdravnik Grenvil Zoran Potočan, Giuseppe Rusmir Redžić, sel Anton Habjan in sluga Vladimir Jakšić.

Prvakinja Martina Zadro, ki bo v naslovni vlogi nastopila 18. in 22. februarja. FOTO: Darja Štravs Tisu

Prvakinja Martina Zadro, ki s svojo prezenco in glasovno dinamiko vselej prevzame občinstvo, se tako spominja Traviate pred dvajsetimi leti: »Takratni direktor Opere, gospod Smrekar, mi je skupaj z maestrom Voltolinijem zaupal vlogo Violette, ki sem se je lotila z velikim spoštovanjem. Imela sem srečo, da me je glasbeno vodil maestro Voltolini, režiral pa gospod Lutz Hochstraate, in da je bila moja Violetta oblikovana z globokim razumevanjem značaja vloge, v kateri sem imela priložnost rasti skozi leta na ljubljanskem odru in s številnimi gostovanji po svetu. Toda moja prva Violetta je hrbtenica, ki je z nekaj dodanimi detajli ostala do danes. Vsake predstave se lotevam z najglobljim spoštovanjem in hvaležna sem, da jo lahko danes ponovno interpretiram ob najožji podpori celotnega ansambla, orkestra, zbora, kolegov solistov in dirigenta.«

Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh