Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Judoistka Andreja Leški zlata na evropskem prvenstvu

Za vas piše:
P. G.
Objava: 04. 11. 2023 / 16:55
Oznake: Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2023 / 18:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Judoistka Andreja Leški zlata na evropskem prvenstvu
Judoistka Andreja Leški. FOTO: IJF

Judoistka Andreja Leški zlata na evropskem prvenstvu

Slovenija zadnja leta velja za zelo uspešno, kar se ženskega juda tiče. In tudi na tokratnem evropskem prvenstvu ni nič drugače.

Andreja Leški se je drugi tekmovalni dan prvenstva v Montpellierju v Franciji v kategoriji do 63 kg kljub močnim nasprotnicam zanesljivo prebila v finale, kjer se je pomerila z Izraelko Gili Sharir. Ugnala jo je z vazarijem in tako postala evropska prvakinja.

Sploh ne morem verjeti, kje sem, kaj sem danes dosegla.

»Najprej sploh ne morem verjeti, kje sem, kaj sem danes dosegla. Čeprav sem nekako ciljala in si po tihem želela ta vrh. S tem sem dokazala, da sem elita, da sem med top tekmovalci v Evropi, na svetu, kjerkoli pač že, tako da sem res presrečna. Najboljše je, ko si želiš nekaj, česar še nisi dosegel, ko ciljaš še eno stopničko višje od tam, kjer si že bil,« je dejala po zmagi.

Spomnimo, 26-letna Andreja Leški, Koprčanka, ki živi in trenira v Ljubljani, je letošnja svetovna podprvakinja – maja je v Dohi ubranila srebro iz leta 2021. Z evropskega prvenstva leta 2021 v Lizboni pa se je vrnila bronasta. Današnja zmaga je torej njen največji uspeh na evropskih prvenstvih.

Zaradi juda vztrajna in praktična

V intervjuju za revijo Najst letos spomladi je dejala, da ji je judo dal predvsem vztrajnost in disciplino. »Zelo naporno je biti tako konstanten, da, kot jaz, že 20 let vsako jutro z izjemo nedelj in počitnic vstajam in treniram, enako vsako popoldne. Utrujen si, ne da se ti, vendar pa ta stalnost prinaša rezultate. Pri vrstnikih sem videla, da hitro odnehajo, če se jim nekaj ne da ali ne vidijo kratkoročnih plusov,« opaža. »Jaz pa, ko se nečesa lotim, poskusim to izpeljati do konca. Zaradi juda in pridobljenih izkušenj sem tudi zelo praktična. Dosti smo potovali, ko pa vidiš svet, druge kulture in da lahko stvari narediš tudi malo drugače, kot si jih vajen, postaneš zelo iznajdljiv,« je še dodala.

Danes nastopili še trije Slovenci

V finalnem bloku borb za odličja se je v kategoriji do 70 kg za bronasto medaljo potegovala 31-letna Anka Pogačnik, ki si je na lanskem evropskem prvenstvu v Sofiji priborila bronasto odličje. V boju za bron in ponovitev lanskega uspeha se je pomerila proti dvakratni svetovni prvakinji, Hrvatici Barbari Matić, ki je bila tokrat žal močnejša. Anka Pogačnik je tako končala na petem mestu.

Danes sta od Slovencev nastopila še Martin Hojak (do 73 kg) in Juš Mecilošek (do 81 kg). Slednji je tekmovanje zaključil že po prvi borbi, Hojaka pa je odneslo v tretjem krogu, ko se je pomeril z izkušenim Gruzijcem Lašem Šavdatuašvilijem. »Nisem dovolj hitro napadel, mislil sem, da bi imel še kakšno sekundo časa, pa me je vsakič prehitel v pravih trenutkih,« je opisal zadnjo borbo.

Pred judoisti je še zadnji dan prvenstva

Jutri, v nedeljo, bo na sporedu še zadnji tekmovalni dan prvenstva. Slovenske nastope bodo zaokrožili Metka Lobnik v kategoriji do 78 kg ter Vito Dragič in Enej Marinič v kategoriji nad 100 kg.

Nalaganje
Nazaj na vrh