Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Juriju Paljku red viteza za zasluge Italije

Za vas piše:
STA
Objava: 15. 12. 2015 / 13:53
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Juriju Paljku red viteza za zasluge Italije

Zamejski pesnik, novinar in urednik Jurij Paljk je prejel diplomo za odlikovanje z redom viteza za zasluge Italijanske republike.

Foto: Tatjana Splichal

Zamejskemu pesniku, novinarju in uredniku Juriju Paljku je v ponedeljek prefektinja goriške Pokrajine Isabella Alberti v Gorici podelila diplomo za odlikovanje z redom viteza za zasluge Italijanske republike. Naziv viteza je Paljku predsednik Italije Sergio Mattarella podelil junija.

Odlikovanje podeljujejo posameznikom, ki so se posebej izkazali na področju znanosti, književnosti, umetnosti, gospodarstva, v družbenih in človekoljubnih dejavnostih ali po dolgi vojaški karieri.

Paljk, odgovorni urednik goriškega tednika Novi glas, je ob prejemu priznanja za STA izrazil veselje. "Seveda sem priznanja vesel, predvsem zato, ker gre za predsedniško priznanje, na predlog ministrskega predsednika Mattea Renzija ga je podelil predsednik Sergio Mattarella, priznanje, ki je namenjeno tistim, ki poleg rednega dela na področju kulture, umetnosti, družbenega, tudi političnega, gospodarskega dela naredijo še kaj," je zapisal Paljk.

Posebno zadovoljstvo ob priznanju je Paljk izrazil tudi zato, "ker ga je italijanski predsednik podelil Slovencu, ki živi in dela v Italiji, je trdno zasidran v slovenski narodni manjšini, kar pomeni, da gre posredno za priznanje našemu javnemu življenju in vztrajanju".

Zapisal je še, da ga je kot odgovorni urednik tednika Novi glas seveda vesel zato, ker je posredno to tudi priznanje njihovemu delu na področju medijev slovenske narodne skupnosti v Italiji. Sam pa ga je vesel tudi zato, "vsaj tako si sam predstavljam, da je to tudi priznanje za tiho in dolgoletno tkanje dobrososedskih vezi med narodoma in državama ob nekdanji državni meji", je dodal.

Za Paljka, ki je tudi dolgoletni sodelavec STA, je to letos že drugo pomembno priznanje. Spomladi je za knjigo kolumen Kaj sploh počnem tukaj prejel nagrado vstajenje, namenjeno zamejskim in zdomskim ustvarjalcem.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh