Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Južnoafriške ženske v skupni molitvi

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 25. 08. 2020 / 07:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2020 / 08:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Južnoafriške ženske v skupni molitvi

V Južnoafriški republiki so včeraj obhajali dan molitve katoliških žensk z namenom »dati glas tistemu, ki nima glasu«.

Foto: Vatican Media

V Južnoafriški republiki so včeraj obhajali dan molitve katoliških žensk, poroča Radio Vatikan. S pobudo so želeli »dati glas tistemu, ki nima glasu«, nastala pa je iz želje, da bi premagali izolacijo in osamljenost v času vsesplošnega zaprtja v okviru ukrepov proti širjenju okužb s koronavirusom.

Molitveni dan so obhajali na pobudo Južnoafriške zveze katoliških žensk, kot izraz »vzajemne podpore in krepitve čuta za sestrstvo v času globalnega trpljenja«. Udeležencem so bila na voljo predavanja prek spletne platforme, med govorniki pa je bil tudi generalni tajnik Južnoafriške škofovske konference Hermenegild Makoro. Temo dneva molitve »Ne morem dihati« so izbrali v spomin na smrt Georgea Floyda junija letov v ZDA.

Mesec, posvečen ženskam

Avgust je v Južnoafriški republiki tudi sicer posvečen ženskam in velja za »mesec žensk«, ko se spominjajo več kot dvajset tisočih mladih deklet, ki so se 9. avgusta 1956 v času apartheida množično odpravile v prestolnico Pretorio in s tem protestirale proti prepustnici, ki je bila obvezna za temnopolte državljane. Mesec žensk letos obhajajo na temo »Splošna enakost: uresničiti pravice žensk za enakost v prihodnosti«.

Redovnica Nkhensani Shibambu, predsednica Konference za posvečeno življenje, vztraja pri enakih priložnostih za ženske, pri čemer izpostavlja plače, domače delo, prenehanje spolnih zlorab in sleherne vrste nasilja, primerno zdravstveno oskrbo ter dejavno soudeležbo v političnem in družbenem življenju. V izjavi za javnost zatrjuje, da ima Južnoafriška republika »eno najnaprednejših ustav na svetu, ki zagotavlja enakost spola in žensko emancipacijo«, kljub temu pa je »dejanska sprememba še vedno zelo počasna« in ostaja »eden od največjih družbeno-gospodarskih izzivov v državi«. »Ženske zaslužijo manj, zasedajo manj varna delovna mesta, saj končajo v neformalnem sektorju, imajo manjši dostop do socialnega varstva in predstavljajo večino enostarševskih družin,« je pojasnila s. Shibambu.

Nasilje nad ženskami izredno zaskrbljujoče

Med glavnimi ovirami izpostavlja »splošno nasilje in femicid«: »Leta 2019 je bilo policiji prijavljenih več kot 52.000 spolnih kaznivih dejanj in skoraj 42.000 posilstev, kar kaže, da je nasilje nad ženskami zelo razširjeno v južnoafriških skupnostih.« Poleg tega so zaradi karantene in obvezne družbene izolacije ženske postale »še ranljivejša družbena skupina in še bolj izpostavljene domačemu nasilju«. Tudi skrb za bolne je večinoma na plečih žensk, zatrjuje s. Shibambu, pri čemer se sklicuje na nekatere ugotovitve, da je smrtnost zaradi koronavirusa višja med moškimi kot med ženskami, kar pomeni, »da ženske skrbijo za bolnike in je večja verjetnost, da bo žena postala vdova zaradi epidemije«. S. Shibambu zato posebej omenja vse, ki so zaradi bolezni izgubile zakonca, pa tudi ženske, ki so umrle za posledicami okužbe s koronavirusom, vključno z redovnicami: »Zahvaljujemo se jim za njihov velikodušni prispevek pri nesebičnem služenju skupnostim in predvsem za njihovo molitev.« Zahvalo namenja tudi zdravstvenim delavkam v Afriki, ki »so v prvih bojnih vrstah in namesto nas tvegajo svoja življenja v boju proti temu smrtonosnemu virusu«.

S. Shibambu vse južnoafriške žene poziva: »Sedaj je naša naloga, da postanemo del generacije, ki bo postavila konec neenakosti spolov, kajti dokler ne bodo vse ženske svobodne in obravnavane na enak in dostojen način, me same ne bomo mogle biti svobodne.«


Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh