Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj bo papež počel v letošnjem božičnem času

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 12. 2022 / 08:17
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 02.12.2022 / 09:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj bo papež počel v letošnjem božičnem času
Začetek božične »polnočnice« v Vatikanu bo tudi letos malce zgodnejši. FOTO: Vatican Media

Kaj bo papež počel v letošnjem božičnem času

V Vatikanu so objavili koledar bogoslužnih slovesnosti, ki jih bo papež Frančišek obhajal v božičnem času: od 24. decembra, ko bo v vatikanski baziliki slovesno sveto mašo ob somaševanju številnih cerkvenih dostojanstvenikov, do 8. januarja, ko bo v Sikstinski kapeli, kot je običaj, krstil nekaj otrok vatikanskih uslužbencev.

Slovesnosti se bodo začele na prvi sveti večer, 24. decembra, s slovesnim bogoslužjem, ki ga bo papež obhajal v baziliki sv. Petra ob 19.30. Začetek božične »polnočnice« v Vatikanu je tudi letos malce zgodnejši, kot že v letih 2020 in 2021, ko zaradi omejitev v času koronaepidemije obhajanje javnega bogoslužja v Italiji v poznejših urah ni bilo mogoče, opozarjajo pri spletnem portalu Vatican News.

Urbi et Orbi

Na božični dan, 25. decembra, bo papež Frančišek z osrednje lože bazilike sv. Petra opoldne tradicionalno podelil blagoslov Urbi et Orbi (mestu in svetu).

31. decembra ob 17.00 bo v baziliki sv. Petra vodil molitev prvih večernic in Te Deum v zahvalo za preteklo leto.

FOTO: Vatican Media

Januarske slovesnosti

Papež Frančišek bo sveto mašo v vatikanski baziliki daroval tudi na prvi dan novega leta, ko obhajamo slovesni praznik Marije, svete Božje Matere, in 6. januarja, na praznik Gospodovega razglašenja, obakrat ob 10. uri.

V nedeljo, 8. januarja, bo sveti oče ob 9.30 v Sikstinski kapeli daroval sveto mašo na praznik Gospodovega krsta, med bogoslužno slovesnostjo pa bo tradicionalno podelil zakrament svetega krsta nekaterim otrokom vatikanskih uslužbencev.

Nalaganje
Nazaj na vrh