Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj je škof Bizjak povedal na pogrebu Jožice Ličen

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 22. 03. 2024 / 10:15
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.03.2024 / 11:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj je škof Bizjak povedal na pogrebu Jožice Ličen
Zadnje slovo od Jožice Ličen v župnijski cerkvi v Vipavskem Križu. FOTO: Ksenja Hočevar

Kaj je škof Bizjak povedal na pogrebu Jožice Ličen

V Vipavskem Križu so včeraj pokopali Jožico Ličen, prostovoljko, publicistko, humanitarno delavko, dolgoletno sodelavko in tudi ravnateljico Škofijske karitas Koper.

V tamkajšnji župnijski cerkvi se je od pokojne poleg njenih najbližjih poslovila nepregledna množica žalujočih. Med pogrebnim bogoslužjem je pokojni v slovo spregovoril koprski škof dr. Jurij Bizjak.

Škof Bizjak je najprej izrekel iskreno sočutje in globoko sožalje vsem sorodnikom gospe Jožice in jih povabil, naj njen duh ostaja med njimi »in njena ljubeča skrb naj vas še naprej spremlja in blagoslavlja«. V nagovoru je spomnil, kako je pokojna kot mlado dekle želela postati medicinska sestra, ker pa jih starši niso mogli omogočiti šolanja, je končala ekonomsko šolo. Ko se je zaradi bolezni upokojila, se je kot prostovoljka pridružila Karitas »in ji ostala zvesta do konca svojega življenja«, s čimer se je na nek način izpolnila njena mladostna želja po služenju sočloveku.

Škof Bizjak ob grobu pokojne. FOTO: SŠK/Petra Stopar

Jožica Ličen je bila prostovoljka in voditeljica številnih dejavnosti gmotne in duhovne pomoči vsem prizadetim in pomoči potrebnim, tako škof Bizjak: »Z zbiranjem in razdeljevanjem raznovrstnih sredstev, s pogovori in svetovanjem, s pripravo in vodenjem ustreznih izobraževanj in usposabljanj, s pripravo in vodenjem bogoslužja in molitev, duhovnih vaj in romanj.«

Koprski škof dr. Jurij Bizjak je pokojni zaželel, »naj se spočije od svojega truda in naj gredo z njo njena dobra dela«.

Ves čas je skrbela za bratsko povezovanje posameznih Karitas doma in povezovanje domačih Karitas s čezmejnimi sestrskimi organizacijami, sodelovala z različnimi družbenimi ustanovami, strokovnimi službami in gospodarskimi podjetji, pa z občinami in trgovinami, zavodi in ministrstvi, s kulturnimi in umetniškimi ustanovami. Bila je v rednem stiku s sredstvi obveščanja, predvsem z Radijem in Revijo Ognjišče, s tednikom Družina in z RTV Slovenija. Sodelovala je tudi v Komisiji Pravičnost in mir, ki deluje v okviru SŠK.

Od pokojne se je poslovila nepregledna množica žalujočih. FOTO: Ksenja Hočevar

Eden njenih najbolj prepoznavnih projektov je gotovo mednarodna likovna kolonija Umetniki za Karitas, ki letos, kot je spomnil škof Bizjak, slavi 30-letnico delovanja »in jo je gospa Jožica dejansko vodila od vsega začetka«. Namen te kolonije je predvsem srečanje umetnikov, ki podarjajo svoj čas in svoj talent za pomoči potrebne.

Jožica Ličen je po besedah koprskega škofa za svoje delo na področju prostovoljstva in humanitarnih del prejela številne nagrade, med drugim leta 2023 odličje sv. Cirila in Metoda, najvišje priznanje v slovenski Cerkvi, za zvesto služenje Cerkvi med Slovenci.

Slovo od pokojne v Vipavskem Križu. FOTO: Ksenja Hočevar

V zadnjih treh letih pa sta se vlogi v njenem življenju zamenjali, je na koncu spomnil škof, »in vsi smo bili priče, kako je gospa Jožica ostala ista: kakor je do tedaj pogumno in veselo delila pomoč na vse strani, tako je potem pogumno in veselo sprejemala pomoč od vseh strani. Trpljenje in preizkušnje je prenašala, kakor kdo drugi prenaša pozornosti in usluge.«

Takšne se bomo vedno spominjali, je sklenil škof Jurij in pokojni zaželel, »naj se spočije od svojega truda in naj gredo z njo njena dobra dela«.

Celoten nagovor škofa dr. Jurija Bizjaka je na voljo na tej povezavi.

Kupi v trgovini

Pot žalovanja
Duhovna rast
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh