Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako je papež preživel telovo v bolnišnici

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 06. 2023 / 10:18
Oznake: Cerkev, Papež, Zdravje
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.06.2023 / 13:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako je papež preživel telovo v bolnišnici
Papež je tudi drugo noč v bolnišnici prestal brez kakršnih koli zapletov. FOTO: Vatican Media

Kako je papež preživel telovo v bolnišnici

Papež Frančišek je včerajšnji slovesni praznik sv. Rešnjega telesa in krvi preživel v bolnišnici, kjer je dan prej prestal operacijo trebušne kile.

Zdravstveno osebje rimske bolnišnice Gemelli, ki spremlja papeževo pooperacijsko okrevanje, je sinoči sporočilo, da je svetemu očetu v teh dneh predpisana posebna dieta: uživati sme predvsem tekočino. Po besedah pristojnih so njegovi krvni in dihalni parametri stabilni in pooperacijsko stanje se zdi normalno, so po navedbah spletnega portala Vatican News sporočili iz Vatikana.

Papež je tudi drugo noč v bolnišnici prestal brez kakršnih koli zapletov. Po današnjem zajtrku je v postelji že sedel in se lotil dela: iz Vatikana poročajo o novih škofovskih imenovanjih.

Včeraj popoldne, na praznik sv. Rešnjega telesa, je papež prejel evharistijo, so še sporočili iz Vatikana, deležen pa je bil tudi številnih sporočil bližine, ki k njemu prihajajo z vseh koncev sveta. Svetega očeta se je posebej dotaknila naklonjenost družine malega Miguela Angela, ki ga je papež Frančišek krstil 31. marca med svojim obiskom bolnišničnega oddelka za otroško onkologijo in nevrokirurgijo. »Sveti oče se je s kratkim telefonskim klicem želel osebno zahvaliti materi,« so zapisali v sporočilu vatikanskega tiskovnega urada.

Po mnenju papeževega kirurga je medijsko zanimanje za sedanjo papeževo operacijo nekoliko pretirano. FOTO: Vatican Media

Operacija trebušne kile je trajala tri ure, je v sredo zvečer pojasnil papežev kirurg Sergio Alfieri, ki je tudi pojasnil, da se mu zdi medijsko zanimanje za sedanjo operacijo nekoliko pretirano.

Mali Miguel Angel

Videla sta se 31. marca, ko sta med solzami in ganljivimi nasmeški medicinskih sester krstila malega Miguela Angela. Na včerajšnji praznik sta se pogovarjala po telefonu: nekaj šal, nekaj besed naklonjenosti za otročiča, ki je prestal veliko preizkušnjo. Prizorišče je enako: bolnišnica Gemelli, kjer je papež od srede hospitaliziran zaradi težav s trebušno kilo. Iz bolniške sobe v desetem nadstropju je Frančišek izvedel, da je popoldne v bolnišnico prišla mati otroka, ki ga je srečal na oddelku za otroško onkologijo in otroško nevrokirurgijo konec letošnjega marca, ko je bil sam hospitaliziran zaradi infekcijskega bronhitisa. Papež je nato mlado mater poklical po telefonu, so sporočili z vatikanskega tiskovnega urada, ker je bil »navdušen« nad naklonjenostjo ženske, ki prihaja iz Peruja in z nekaterimi člani svoje družine že več let živi v Italiji, Frančišku pa je podarila plakat s pomenljivim sporočilom: »Čim hitrejše okrevanje!«

Starši bolnih otrok za nekaj trenutkov najdejo uteho v papeževi nežnosti in blagoslovih.

Novo srečanje

Torej novo »virtualno« srečanje z mlado materjo po tistem pred tremi meseci, ko je papež - tako kot med hospitalizacijo 2021 - obiskal ta del bolnišnice, ki kljub veselim barvam, pobarvanim stenam in igračam skriva najglobljo bolečino: bolečino otrok in njihovih zaradi bolezni ranjenih teles ter njihovih staršev, ki so za nekaj trenutkov našli uteho v papeževi nežnosti in blagoslovih.

Zahvalni plakat za papeža. FOTO: Vatican Media

Zgodba Miguela Angela

Miguel Angel na srečo ne sodi med rakave bolnike, vendar je bilo njegovo zdravstveno stanje 30. marca, ko je bil star le nekaj dni, prav tako ogroženo, ko je ob hudem padcu iz avtomobilskega sedeža izgubil zavest. V tekmi s časom so dete s posredovanjem dveh policistk, ki sta bili v trenutku nesreče najbližje prizorišču, prepeljali v bolnišnico. Oče se je namreč z avtomobilom poskušal čim hitreje prebiti do urgentne medicinske pomoči, medtem ko je vznemirjena mati v sa objokana z nezavestnim otrokom v naročju sedela na zadnjih sedežih.

[Miguel Angel] je že kristjan. Ko se vrneš v domačo župnijo, povej, da ga je krstil papež.

Policistki sta takoj poklicali operaterja, da je mati lahko prišla na urgenco bolnišnice Umberto I., ker pa je bilo stanje Miguela Angela zelo resno, so ga prepeljali v bolnišnico Gemelli, isti dan kot papeža Frančiška. Ta se je z njim srečal dan po sprejemu in ga, medtem ko je ležal v premični zibelki, krstil z nekaj kapljicami blagoslovljene vode iz medicinske ledvičke. Nato je njegovi materi naročil: »On je že kristjan. Ko se vrneš v domačo župnijo, povej, da ga je krstil papež.«

Zahvalni plakat

Mladi materi je uspelo, da je včeraj svojo hvaležnost papežu Frančišku izrazila s prisrčnim plakatom, na katerega je prilepila fotografije svoje »hermosa familia«, lepe družine: sinov Massima Antonia in Joséja Miguela ter drugih članov družine v Peruju. Skupaj s posvetilom, v katerem se je papežu zahvalila za »blagoslov« njihovega najmlajšega, in povabilom: »Radi bi vas osebno spoznali in z vami preživeli en popoldan, da bi lahko bolje spoznali našo družino.« Zdaj ste namreč del naših življenj, so zapisali hvaležni starši in bratje malega Miguela Angela.

Nalaganje
Nazaj na vrh