Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež spet v bolnišnici zaradi operacije trebušne kile

Za vas piše:
M. P.
Objava: 07. 06. 2023 / 11:25
Oznake: Papež
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.06.2023 / 20:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež spet v bolnišnici zaradi operacije trebušne kile
Bolnišnica Gemelli, kjer bodo operirali papeža Frančiška. FOTO: Vatican News

Papež spet v bolnišnici zaradi operacije trebušne kile

Potem ko smo včeraj poročali, da je papež Frančišek v bolnišnici Gemelli opravil (zgolj) nekaj kontrolnih pregledov, so danes iz Tiskovnega urada Svetega sedeža sporočili, da mu bodo danes popoldne operirali ukleščeno trebušno kilo v splošni anesteziji. Operacija je potekala tri ure in je potekala brez zapletov, so sporočili pred kratkim.

Kot piše v izjavi za javnost, se je za operacijo medicinska ekipa, ki pomaga svetemu očetu, odločila zaradi kile, ki povzroča ponavljajoče se, boleče in vse bolj moteče sindrome. Pri 86-letnem papežu naj bi ob splošni narkozi opravili operacijo z odprto trebušno steno, da bi preprečili zaporo črevesja, je dejal tiskovni predstavnik Matteo Bruni. Povedal je še, da je operacija nujna zaradi ukleščene trebušne kile, ki Frančišku povzroča bolečine in težave s črevesjem.

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa bo papeža operiral zdravnik, ki ga je že pred dvema letoma operiral na črevesju. Tiskovni urad je dodal, da bo papež v bolnišnici ostal več dni, da bo dodobra okreval po operaciji.

V bolnišnico po avdienci na Trgu sv. Petra

Papež je pred odhodom v bolnišnico pozdravil in nagovoril vernike na Trgu sv. Petra. 


V nagovoru je izpostavil sveto Terezijo Deteta Jezusa in njeno "malo pot". Kljub zgodnji smrti je ta cerkvena učiteljica pokazala, kako lahko najmanjše in najbolj vsakdanje stvari delamo z veliko ljubeznijo. Mala Terezija, kot radi rečemo svetnici, ki je tudi zavetnica misijonarjev, je zgled za sodobne kristjane. 

Papež Frančišek je poudaril, da misijonarji niso samo tisti, ki prepotujejo velike razdalje, se učijo novih jezikov, opravljajo dobra dela in do dobri v oznanjevanju. "Misijonar je vsak, ki tam, kjer je, živi kot orodje Božje ljubezni. Misijonarji so tisti, ki delajo vse, da bi po njihovem pričevanju, molitvi, priprošnji prišel Jezus." Kristjan ne postaneš, ker te nekdo prisili, ampak ker se te je dotaknila ljubezen, je dejal. 

Papeževo stanje je resno

Glede na to, da je bila operacija načrtovana po papeževi avdienci, lahko sklepamo, da ni bila urgentna, kot je bilo urgentno zdravljenje bronhitisa, ki je papeža prizadel tik pred veliko nočjo. Za operacijo so se glede na izjavo, odločili včeraj popoldne. Ker je znano, da se je papež Frančišek na vsak način želel izogniti splošni anesteziji, saj je po operaciji kolka tožil, da je škodljivo vplivala na njegovo zbranost, lahko sklepamo, da je njegovo stanje resno. 

Srečanje kardinala Parolina z novinarji. FOTO: Vatican News

Državni tajnik kardinal Pietro Parolin je novinarjem danes dejal, da spremljajo papeža z naklonjenostjo in upajo, da se bo vse dobro rešilo. Na vprašanje, ali je zaskrbljen, je dejal: "Ne bi vedel, kaj naj rečem, saj nimam informacij ne v eno ne v drugo smer." Priznal je, da je poročilo Tiskovnega urada "zelo tehnično". O času po njegovem okrevanju pa je pojasnil: "Predstavljam si, da bo trajalo nekaj časa, nato pa bo nadaljeval dejavnost, čeprav iz bolnišnične postelje. Če bo se pojavilo kaj, o čemer se bo treba nujno odločiti, mu bomo to nesli na kliniko."

Molimo za papeža

Pred začetkom operacije so se pred bolnišnico zbrale televizijske ekipe in novinarji iz medijev po vsem svetu. Kamere so bile usmerjene proti oknom v desetem nadstropju, papeškemu stanovanju v bolnišnici, še posebej ko so popoldne odprli okna s belimi zavesami.

Ni manjkalo sporočil podpore papežu. Predsednik italijanske republike, Sergio Mattarella, ki se trenutno nahaja na obisku v Franciji, je svetemu očetu poslal sporočilo, v katerem piše: "Svetost, v luči vaše hospitalizacije v bolnišnici Gemelli želim poslati svoje najboljše želje za uspešen izid operacije, ki jo boste prestali popoldne. Ves italijanski narod je ob vas z občutki naklonjenosti in solidarnosti, ki jih čutim tudi jaz. Poleg molitev katoliških vernikov lahko v tem trenutku računate na sočutje številnih ljudi, verujočih in neverujočih." 

Vse papeževe dejavnosti za prihodnje dni bodo tako odpovedane, molimo pa, da si bo čim prej spet opomogel. Upajmo, da bo lahko avgusta skupaj z mladimi praznoval Svetovni dan mladih v Lizboni, se konec avgusta odpravil v Mongolijo in v septembru obiskal Francijo.

Nalaganje
Nazaj na vrh