Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako mediji vplivajo na družino?

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 18. 05. 2015 / 08:38
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kako mediji vplivajo na družino?

17. maja je bil svetovni dan sredstev družbenega obveščanja. Letošnja tema je bila Sporočati družino: prednostno okolje srečevanja v zastonjski ljubezni.
Dan sredstev družbenega obveščanja



Na nedeljo pred binkoštmi je bil svetovni dan sredstev družbenega obveščanja, katerega tema je letos bila »Sporočati družino: prednostno okolje srečevanja v zastonjski ljubezni.«

V poslanici, ki jo sveti oče vsako leto tradicionalno objavi na praznik Frančiška Saleškega, zavetnika katoliških časnikarjev, je papež Frančišek opozoril na vpliv medijev na družino. V družini se učimo prejemati in poklanjati ljubezen, v njej se zgodi najzgodnejše sporazumevanje in je zato tudi prva, ki nas vzgaja odnos do novih medijev. Kot prvo šolo sporazumevanja pa je po papeževem mnenju materino telo. Mediji imajo tudi moč spodbujanja ali oviranja sporazumevanja v družini. Novi mediji nam pomagajo, če spodbujajo sporazumevanje in pogovor, ali pa ko služijo kot kanali, prek katerih se zahvaljujemo ali prosimo odpuščanja, vedno znova pa tudi omogočajo srečevanja.

Svetovni dan sredstev družbenega obveščanja so v katoliški Cerkvi prvič obhajali leta 1963, v številnih državah pa ga zaznamujemo na nedeljo pred binkoštmi, letos torej 17. maja.



Svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe

Z mediji pa je povezana tudi tehnologija, ki nam omogoča sprejemanje informacij. Ob poplavi naprav, s katerimi lahko dostopamo do mnogo informacij, novic in mnenj ter se tudi sporazumevamo s tistimi, ki niso v naši bližini, pa pogosto nehote pozabimo na ljudi okrog sebe. Nenehna dostopnost do drugih in drugih do nas nam krade čas, ki bi ga lahko koristneje preživeli, če bi se posvetili ljudem okrog nas. Vsak s svojim pametnim telefonom ali tablico brska po spletu in se ne osredotoča na človeško bližino. Tako nam lahko tehnologija, ki mnogo omogoča, tudi veliko vzame. Vzame tisti pristen odnos dveh ali več ljudi, med katerimi ni internetnih povezav in zaslona. Tudi papež je v omenjeni poslanici dejal, da se notranje odtujimo, če si notranje ne prisluhnemo.

V spomin na prvo Mednarodno telekomunikacijsko konferenco leta 1865 in ustanovitev Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU) je bil 17. maj tudi svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe. Namen dneva je okrepiti zavedanje o možnostih, ki jih k razvoju družbe in gospodarstva prispeva uporaba interneta, računalnikov, mobilnih telefonov in drugih informacijsko-komunikacijskih tehnologij. Vendar pa so opozorili tudi na razkorak med tem, kaj tehnologija omogoča in kakšne veščine v resnici potrebujemo. Letošnja tema dneva je bila telekomunikacije in informacijsko-komunikacijska tehnologije (IKT) kot gonilna sila inovacij.

Fotografije so ilustrativne. Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Ljubim, torej sem
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh