Zapri
Iskanje

Kako preprečiti splave otrok z Downovim sindromom?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 08. 2015 / 07:59
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kako preprečiti splave otrok z Downovim sindromom?

Ameriška zvezna država Ohio zaostruje zakonodajo o splavu.
Parlamentarci v ameriški zvezni državi Ohio bodo v letošnji jeseni glasovali o zakonskem osnutku, ki naj bi prepovedoval splavljanje otrok z Downovim sindromom. Sprejem novega zakona je precej verjeten, saj člani »Narodnega odbora za pravico do življenja« zasedajo več kot dve tretjini sedežev v poslanskem domu in senatu v Clevelandu. Mike Gonidakis iz odbora »Pravica do življenja« v Ohiu je povedal: »Vsi bi se radi rodili popolni, nihče izmed nas pa to ni, in vsakdo ima pravico do življenja, pa naj je popoln ali ne.« Zakon naj bi odgovornost za opravljanje splava naložil zdravnikom, ne materam, in jih kaznoval z do 18 meseci zaporne kazni.Odkar je John Kasich, ki se poteguje za predsedniškega kandidata pri republikancih, leta 2011 nastopil službo guvernerja, je bila zakonodaja o splavu v Ohiu večkrat zaostrena. Med drugim morajo ženske, ki želijo umetno prekiniti nosečnost, obvezno opraviti ultrazvočni pregled. Zakonski osnutek, ki bi v Ohiu prepovedoval opravljanje splava po šestem tednu nosečnosti, ko je že moč slišati srčni utrip zarodka, je zvezno sodišče julija razglasilo za protiustavnega.

Novost trenutnega osnutka je, da naj bi matere navedle vzrok za svojo odločitev za umetno prekinitev nosečnosti. Podobna zakonodaja je od leta 2013 v veljavi v ameriški zvezni državi Severna Dakota, ki prepoveduje splave zaradi genetskih nepravilnosti, vključno z Downovim sindromom.

Raziskava, ki jo je po tamkajšnjih bolnišnicah izvedla ameriška vlada, je pokazala, da je bilo med leti 1995 in 2011 splavljenih 60 do 90 % otrok z diagnozo Downovega sindroma.

Vir: kath.net
Foto: splet

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
19,90€ Poglej izdelek: Nilski dragulj
Nalaganje
Nazaj na vrh