Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako se lahko pripravimo na binkošti

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 06. 2017 / 06:01
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako se lahko pripravimo na binkošti

Kako se lahko pripravimo na binkošti

Sedem korakov do doživetega praznika: Sveti Duh je vedno z nami!

Na božič se pripravljamo z obhajanjem adventa, ki traja okoli štiri tedne, veliko noč pa dočakamo po 40-dnevnem lastnem tavanju po puščavi postnega časa. Veselo obhajanje velike noči bi moralo v svoji obliki združevati elemente posta (pokore/priprave) in adventa (veselega pričakovanja), medtem ko se bližamo prazniku binkošti, dnevu, ko je Cerkev začela s svojim poslanstvom.

Verjetno ni najbolj stvarno pričakovati, da se bomo zaprli v zgornjo sobo kot Marija in apostoli in čakali na prihod Svetega Duha. Toda čas priprave naj bi nas spominjal na prvi binkoštni praznik in nas privedel do obhajanja dejstva, da je Sveti Duh že med nami, med vsemi nami, za vekomaj.



Vsakoletno obhajanje tega svetega praznika bi moralo biti priložnost, da začnemo ali obnovimo svojo predanost nalogi, ki smo jo prejeli kot Božji otroci.

Kako? Ponujamo vam sedem načinov, kako svoja srca pripraviti na binkoštni praznik in se bolje zavedati delovanja Svetega Duha v našem življenju in svetu.

1. Spomnite se datuma svoje birme. Papež Frančišek nas spodbuja, naj poiščemo datum svojega krsta in obhajamo trenutek v času, ko smo postali del Kristusove Cerkve in bili očiščeni izvirnega greha. Ali ne bi na podoben način obhajali tudi dne, ko smo se po lastni volji odločili sprejeti vero, sprejeli svoje poslanstvo in šli vsem oznanjati veselo novico? Zakrament svete birme je enkraten dogodek z vseživljenjskim učinkom. Preberite si kaj o svetnikih, ki so vaši zavetniki. Stopite v stik s svojim birmanskim botrom, če pa to ni mogoče, zanj molite. Na obletnico prejema zakramenta svete birme pojdite k sveti maši. Svetemu Duhu se zahvalite, da je prišel med nas kot dar in tolažnik.

2. Znova se seznanite z darovi Svetega Duha, ki so: modrost, razumnost, svét, moč, spoznanje, pobožnost in strah Božji. Prosite Svetega Duha, naj vam pomaga pri prepoznavanju vaših karizem in darov ter vas vodi po poti Božje volje, ko gradite Kristusovo telo.

3. Prosite Svetega Duha, naj vas vodi pri izpraševanju vesti, nato pa se pripravite na zakrament svete spovedi. Bolj ko smo oddaljeni od greha, bližje smo vsaki osebi Svete Trojice.

4. Zavedajte se, da ste del najstarejše cerkvene devetdnevnice, devetdnevnice k Svetemu Duhu. Cerkev želi spodbuditi češčenje tretje osebe v Sveti Trojici, zato so s tem češčenjem povezani tudi odpustki.

5. Pomagajte prenoviti obličje zemlje. Mi smo Kristusovo telo in vsakdo izmed nas je posoda Svetega Duha. Ko so apostoli prejeli dar Duha na binkošti, so stopili ven in začeli oznanjati svojo vero, govorili so o človeku, ki so ga ljubili in vedeli, da je On Kristus. Nič več niso imeli strahu oznanjati svojih prepričanj. Delili so vse, kar so imeli, kar so vedeli, z vsakomer, ki so ga srečali. Stopite ven in z nekom podelite svojo vero. Povabite nekoga nazaj v Cerkev. Ne bojte se spregovoriti.

6. Razveselite Svetega Duha. Bogu nekaj časa služite s služenjem bližnjim. Opravljajte telesna ali duhovna dela usmiljenja, bodisi doma ali pa v širši skupnosti. Molite k Svetemu Duhu.

7. Nekaj časa se zahvaljujte Trojici. Eden izmed najlažjih načinov za to je, da v roke vzamete rožni venec in ob vsaki jagodi izrečete: »Bog Oče, hvala Ti«. Nato »Hvala ti, Jezus Kristus«, v »tretjem krogu« pa še »Hvala ti, Sveti Duh«. Če je mogoče, to opravite kot del češčenja. Ko boste z zahvaljevanjem zaključili, vas bo gotovo oblil močan val hvaležnosti.

Blagoslovljene binkoštne praznike vam želimo!

Vir: www.aleteia.org
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh