Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako se spopasti z otrokovo vpetostjo v virtualni svet?

Za vas piše:
Andreja Hergula
Objava: 10. 05. 2021 / 08:07
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2021 / 20:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako se spopasti z otrokovo vpetostjo v virtualni svet?
Ana Bertoncelj je diplomirana komunikologinja, magistra sociologije, psihoterapevtka in imago terapevtka. FOTO: Jure Pirc/Ujeti trenutek

Kako se spopasti z otrokovo vpetostjo v virtualni svet?

Mag. Ana Bertoncelj: Dvakrat toliko časa, kot je otrok na elektronskih napravah, bi se moral gibati.

Ah, ta družbena omrežja. Včasih bi vse elektronske naprave najraje vrgli skozi okno in se odselili v osamo brez signala. Kjer se z otroki ne bo treba »bosti« o tem, ali dovolimo samo še pet minutk virtualnega razvedrila. Za večino od nas tovrstni odmik ni mogoč, mnogim staršem pa že zmanjkuje idej, kako se spopasti z otrokovo vpetostjo v virtualni svet. Pri tem nam pomagala terapevtka mag. Ana Bertoncelj.

Ana Bertoncelj je diplomirana komunikologinja, magistra sociologije, psihoterapevtka in imago terapevtka. Dela s pari, posamezniki, skupinami ter pripravlja predavanja in delavnice za starše. Največ svojega časa namenja spletnim vsebinam za starše, saj ustvarja FB stran Ljubeča mama in spletno članstvo Ljubeča mama.

Kdaj so otroci dovolj stari za Snapchat, Instagram in druga omrežja?

Enotne starosti ni. Nekaj mojih kolegic ima otroke v višjih razredih osnovne šole, a ti nimajo telefona. Mama je proti in pri tem vztraja. Poznam pa družine, v katerih imajo otroci že v nižjih razredih osnovne šole telefon in dostop do določenih aplikacij. Od teh vsebin jih ne moremo izolirati, vsekakor pa jih lahko naučimo varne uporabe teh omrežij in jim povemo, da ne morejo biti nadomestilo za osebni stik. Vse je odvisno od družine same. Če otroka kdo nadleguje prek spleta, bo, če ima doma varne in povezane odnose in ve, kje so meje, veliko prej zaznal, da nekdo posega vanj in da dela stvari, ki niso v redu. Znal se bo izraziti, povedati, prositi za pomoč.

Rabi tehnologije se ne moremo povsem izogniti. Koliko časa jo je še »varno« uporabljati?

Dvakrat toliko časa, kot je otrok na elektronskih napravah, bi se moral gibati. Če pol ure igra igrico, je eno uro zunaj (a ne na telefonu!). Če se otrok zaradi teh vsebin premalo giblje, je ogroženo njegovo zdravje in razvoj vseh funkcij. Družbena omrežja so načrtno narejena tako, da omogočajo užitek. Če se navadimo, da nam to prinaša užitek, in to ravno takšen, ki bi ga nam sicer prinesel npr. vzpon na bližnji hrib, potem začnemo posegati po nečem, kar nam užitek prinese hitreje. To pa ni dobro.


Mag. Ana Bertoncelj: Družbena omrežja so načrtno narejena tako, da omogočajo užitek. Če se navadimo, da nam to prinaša užitek, in to ravno takšen, ki bi ga nam sicer prinesel npr. vzpon na bližnji hrib, potem začnemo posegati po nečem, kar nam užitek prinese hitreje. FOTO: Tatjana Splichal


Ali je koristno, če otroci uporabljajo aplikacije za ustvarjanje ustvarjalnih videov?

Vsak naš kreativni izraz je izraz nas samih – našega razmišljanja, čutenja, dogajanja. Težava nastopi, če je to način pridobivanja pozornosti, všečkov, potrditev in dvigovanja lastne vrednosti. Kaj se zgodi, če tega ni? Čeprav to obstaja, potrjevanja ni nikoli dovolj, zato hlepimo po še in še.

Mnogi mladi, pa tudi že otroci svoje vzornike vidijo v youtuberjih ...

Vsaka generacija ima svoje idole in stvari, ki jih pritegnejo. Danes je na voljo toliko vsebin, da tudi če jih omejimo na eni strani, bodo na drugi našli pač nekoga drugega, ki jim bo všeč. Od kod takšna evforija nad njimi? Morda je včasih smiselno, da namesto, da ga stalno opozarjamo in omejujemo, otroka vprašamo, kaj mu je tako všeč, kaj ga pritegne, kaj dobi zase, ko spremlja te vsebine. Na ta način se o otroku lahko ogromno naučimo, izvemo kaj o njem. Če smo resnično radovedni in otrok začuti, da nas zanima, bo z nami delil vsebine. Potem lahko podelimo svoje pomisleke in najdemo z otrokom skupne rešitve: kaj bi bilo sprejemljivo za obe strani. Tega seveda ne delamo s 5-letnikom, temveč z najstnikom. A spet smo pri odnosih. Če nimamo stika z najstnikom, nas ne bo poslušal, niti nas ne bo spustil v svoj svet. Zato je tako zelo pomembno, da gradimo povezane in varne odnose.
_ _ _

*Celoten pogovor si preberite v Naši družini (19/2021), ki jo lahko prelistate TUKAJ.*

*Naša družina na facebooku TUKAJ.*
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Komentar: TikTok, kdo je tam?

Otrokovo duševno zdravje mora biti na prvem mestu

Imajo starši svoj telefon raje kot mene?

Se še spominjate časov, ko niste imeli pametnega telefona?

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh