Zapri
Iskanje

Kako vzgojiti družabnega otroka v svetu zaslonov?

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 30. 11. 2015 / 09:02
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kako vzgojiti družabnega otroka v svetu zaslonov?

Kako vzgojiti družabnega otroka v svetu zaslonov?
Zadnji dogodek Založbe Družina na Slovenskem knjižnem sejmu smo posvetili vzgoji.

Zadnji dogodek Založbe Družina na Slovenskem knjižnem sejmu smo posvetili vzgoji. Spraševali smo se, kako vzgojiti družabnega otroka v svetu zaslonov. Odgovarjale so nam terapevtka Andreja Poljanec, profesorica Barbara Kampjut in svetovalka za spletno komuniciranje Jasna Suhadolc.

Založba Družina je na to temo izdala knjigo Družabno odraščanje, v kateri Gary Chapman in Arlene Pellicane razsvetljujeta, kako televizija, pametne tablice, računalniki in podobna tehnologija vplivajo na otrokov odnos do družine, prijateljev in okolja, ki ga zaradi naprav včasih sploh ne opazijo. Znanstveniki ugotavljajo, da se zanimanje za stike z ljudmi v resničnem svetu manjšajo.

Je zato treba otrokom prepovedati nekatere tehnološke dosežke zadnjih let? Nikakor ne, so se strinjale sogovornice. Pomembno pa je, da so zasloni le del njihovega življenja, ne pomenijo pa jim vsega. Omejevanje je seveda v določeni meri dobro, saj si ne želimo, da bi pred zasloni prečepeli vse popoldne. Tudi starši morajo biti zgled tako, da se ukvarjajo z otroki, jim berejo, si z njimi ogledajo kakšen video in se o vsebini pogovarjajo. Vsebina je namreč zelo pomembna. Zdaj, ko je internet dostopen tako rekoč na vsakem koraku, ne moremo nadzirati otroka, kdaj se bo vklopil v virtualni svet, niti kakšne vsebine bo spremljal. Lahko pa jim privzgojimo vrednote, da si škodljivih vsebin ne bodo niti želeli gledati.Otrok, ki preživi s tablico, telefonom ali računalnikom veliko časa, morda v virtualnem svetu išče nekaj, česar v resničnem nima – občutek sprejetosti, zadovoljstva in sreče. Seveda gre v igrah za lažen občutek zadovoljstva, vendar se otrok tega ne zaveda. Starši so torej (kot pri vzgoji tudi sicer) ključni za vzgojo družabnega otroka v svetu zaslonov.

V šoli so telefoni prepovedani, da se otroci družijo in za nekaj ur pozabijo na tehnologijo. Vendar popoldne lahko na družabnih omrežjih izlijejo svoja mnenja in tako hote ali nehote koga tudi užalijo, česar v resničnem življenju ne bi storili. Zato jim moramo povedati, da tudi na spletu veljajo enake etične vrednote kot sicer.

Foto: Ksenja Hočevar

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Drugi priročniki
1,50€ Poglej izdelek: Življenjske težave
Nalaganje
Nazaj na vrh