Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kakšen bo način in obseg brezplačnega samotestiranja za šolajoče?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 08. 2022 / 11:43
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 14.08.2022 / 11:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kakšen bo način in obseg brezplačnega samotestiranja za šolajoče?
NIJZ priporoča možnost brezplačnega testiranja za vse šolajoče. FOTO: Unsplash

Kakšen bo način in obseg brezplačnega samotestiranja za šolajoče?

Na ministrstvu za zdravje so napovedali, da bodo vsekakor upoštevali priporočila NIJZ za zagotovitev možnosti brezplačnega testiranja za osnovnošolce, dijake in študente, v prihajajočem tednu pa bodo predvidoma določili način in obseg, so napovedali za STA. Tudi na šolskem ministrstvu zagotavljajo, da bodo šole pravočasno obvestili z okrožnico.

Delovna skupina za področje vzgoje in izobraževanja znotraj posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa pri NIJZ je pred dnevi predstavila strokovna priporočila za začetek novega šolskega leta, zlasti samotestiranje v domačem okolju šolajočim z značilnimi simptomi in tistim, ki so bili v stiku s potrjeno okuženo osebo.

V katerem primeru testiranje vseh šolajočih?

Kot že lani, bo prevzem kompletov za samotestiranje možen v lekarnah s kartico zdravstvenega zavarovanja, podrobnosti glede količine pa še niso znane in jih bo določilo ministrstvo za zdravje. Testiranje vseh šolajočih, tudi tistih brez simptomov, pa je predvideno ob drugem scenariju – ob povečanju števila obolelih s hudim potekom covida-19. Glede na strokovno mnenje delovne skupine bi se tako samotestiranje na domu izvajalo »nujno in obdobno, vsaj enkrat tedensko«.

V kratkem se bo znova sestala posvetovalna skupina

V prihodnjih dneh naj bi se znova sestala posvetovalna skupina pod vodstvom epidemiologa Maria Fafangla, ki bi lahko obravnavala strokovne usmeritve za pripravljenost in odzivanje na koronavirus za jesen in zimo v državi. Ko bo sprejet, bo dokument javno predstavljen in objavljen na spletni strani NIJZ, je še poročala STA.

Nalaganje
Nazaj na vrh