Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kakšna je stopnja tveganja in za koga so najbolj primerne ljudske obveznice?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 05. 02. 2024 / 13:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.02.2024 / 14:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kakšna je stopnja tveganja in za koga so najbolj primerne ljudske obveznice?
Dr. Mitja Steinbacher je doktor ekonomije ter dekan Fakultete za pravo in poslovne vede, ki deluje v sklopu Katoliškega inštituta. FOTO: Bogomir Štefanič

Kakšna je stopnja tveganja in za koga so najbolj primerne ljudske obveznice?

Na več kot 200 vpisnih mestih se je 1. februarja začel vpis t. i. ljudskih obveznic, namenjenih fizičnim osebam s prebivališčem v Sloveniji. Izdane bodo v skupnem obsegu 250 milijonov evrov, v izplačilo pa bodo zapadle konec februarja 2027. Gre za varno obliko naložbe, za koga so najbolj primerne, bo varčevalec po preteklem obdobju dobil glavnico nazaj?

To je le nekaj vprašanj, s katerimi se sooča slovenski varčevalec, ki se odloča o nakupu državnih obveznic. Minimalen znesek vpisa je določen pri 1000 evrov oz. pri vrednosti ene obveznice, najvišji pa pri 100.000 evrov (100 obveznic). Za oddajo naročila obveznic bo moral vlagatelj pri banki ali borznoposredniški hiši odpreti trgovalni račun vrednostnih papirjev, če ga še nima.

Na dvome glede obveznic in zgoraj zastavljena vprašanja odgovarja doc. dr. Mitja Steinbacher, dekan Fakultete za pravo in poslovne vede, ki sodi pod okrilje Katoliškega inštituta.

Kaj sploh je ljudska obveznica?

Ljudska obveznica je besedna skovanka, ki je v tem primeru uporabljena zato, ker je izdaja teh obveznic posebej namenjena ljudem v Republiki Sloveniji. Ko bodo te obveznice uvrščene na borzo, se bo lahko z njimi prosto trgovalo ne glede na geografski domicil, saj gre za klasične državne obveznice.

Kakšno obliko tveganja predstavlja ljudska obveznica za običajnega varčevalca? Bi lahko ostal brez vloženega denarja?

Gre za visoko varne naložbe. Ni bojazni, da bi varčevalec ostal brez vloženega denarja.

Obveznice so dostopne na 249 vpisnih mestih po državi, in sicer prek petih distributerjev, to so banke NLB, Nova KBM, BKS in SKB ter borzno-posredniška družba Ilirika. Rok za vpis je 16. februar do 12. ure.

Za katere osebe je ta oblika vstopa na kapitalski trg najbolj primerna (mlajše, starejše, upokojence)?

Ta oblika vstopa na kapitalski trg je načeloma najbolj primerna za starejše vlagatelje in nasploh za tiste, ki neradi sprejemajo finančna tveganja.

Minimalni znesek vpisa je določen pri 1000 evrov oz. pri vrednosti ene obveznice, maksimalni pa pri 100.000 evrov (100 obveznic). Če bo nekdo vložil 1000 evrov, kaj bo to zanj pomenilo čez leto dni?

Čez leto dni bo prejel plačilo obresti v višini 3,4 % od vložene vrednosti. Obveznico bo lahko po želji prodal na borzi. Obresti do višine 1000 evrov ne bodo obdavčene.

Za oddajo naročila za nakup obveznic bo moral vlagatelj pri banki ali borznoposredniški hiši odpreti trgovalni račun vrednostnih papirjev, če ga še nima. Bo imel ob tem kakšne stroške?

S tem bo imel nekaj stroškov, ki so odvisni od konkretnih posrednikov.

Slovenski varčevalci imamo na bankah za približno 29 milijard evrov prihrankov.

Z izdajo ljudskih obveznic želijo na finančnem ministrstvu zagotoviti dodatna sredstva za državni proračun, ki ga v prihodnjih letih čakajo visoki izdatki za obnovo Slovenije po poplavah avgusta lani. Se vam zdi to dobra možnost/rešitev za polnjenje proračuna?

Izdajanje obveznic je zaželen in transparenten način zadolževanja države, ki nima inflacijskih pritiskov. Vsaj tako pomembno kot zadolževanje je poraba sredstev, ki mora biti odgovorna in pregledna. Po možnosti takšna, da zagotovi vračilo glavnice ob izteku trajanja obveznice.

Obveznice bodo v izplačilo zapadle konec februarja 2027. Kaj to praktično pomeni?

To pomeni, da se bo tedaj vsem takratnim imetnikom obveznic izplačalo glavnice. Torej vrnilo vloženi denar. 250 milijonov za državni proračun sicer ni posebej visok znesek, a vendar lahko po izteku treh let pričakujemo novo podobno obveznico.

Nalaganje
Nazaj na vrh