Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kalabrijski škofje: mafijci so samodejno izobčeni

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 01. 2015 / 09:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kalabrijski škofje: mafijci so samodejno izobčeni

Pripadnost mafiji sama po sebi pomeni »padec od Boga« in »strukturo greha«.

Pol leta po nagovoru papeža Frančiška o mafiji, ki je med verniki v južnoitalijanski pokrajini Kalabriji zbudil precejšnjo pozornost, so tamkajšnji škofje potrdili, da pripadnost mafiji samodejno pomeni izobčenje iz cerkvenega občestva. Mafija sama po sebi predstavlja »padec od Boga« in »strukturo greha«, je zapisano v pastirskem pismu kalabrijskih škofov, ki je bilo objavljeno minuli konec tedna.



Mafijci »niso v občestvu s Cerkvijo in sami sebe izločajo iz krščanske skupnosti ter resničnega izpovedovanja vere«, je zapisano v dokumentu, ki so ga minuli petek predstavili v mestu Reggio Calabria. Tako kot papež Frančišek tudi tamkajšnji škofje zatrjujejo, da je samodejno izobčenje že posledica zgolj pripadnosti mafijskemu združenju, ne glede na konkretne prestopke.

Kalabrijska mafija, t.i. Ndrangheta, trenutno velja za najvplivnejšo zločinsko organizacijo v Italiji z ocenjenim premoženjem v vrednosti okoli 50 milijard evrov. Njen največji vir prihodka predstavlja mednarodno trgovanje z mamili.

Ndrangheta pa ni zgolj kriminalna organizacija kot vse druge, še pišejo kalabrijski škofje, saj izrablja in zlorablja številne verske obrede in obrazce, s čimer želi na svoj izprijen način posnemati svetništvo. Pravzaprav časi nekakšno »ateistično svetost«.

Papež Frančišek je v lanskem juniju v Kalabriji zbudil precejšnjo pozornost s svojo ostro obsodbo mafije: »Tisti, ki stopajo po ulici zla, kot to počnejo mafijci, niso v občestvu z Bogom, ampak so izobčeni«, je dejal sveti oče. Njegovo izjavo so opazovalci ocenili kot zaostritev cerkvene obsodbe mafijskih združenj.

Vatikan pa je ob tem opozoril, da papeževe besede niso nikakršna novost. Že leta 1994 so sicilijanski škofje zatrdili, da zgolj pripadnost mafiji sama po sebi pomeni izobčenje iz katoliške Cerkve, čeravno tedaj izobčenja niso izrecno omenili.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh