Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kanada: Cerkev napovedala finančno pomoč žrtvam internatov

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 10. 2021 / 16:42
Oznake: Cerkev, Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.10.2021 / 13:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kanada: Cerkev napovedala finančno pomoč žrtvam internatov
Ljudje se zbirajo ob nekdanjem internatu za otroke staroselcev v kanadskem Kamloopsu FOTO: Vatican Media

Kanada: Cerkev napovedala finančno pomoč žrtvam internatov

Katoliška cerkev v Kanadi bo v prihodnjih petih letih okoli dvajset milijonov evrov namenila projektom pomoči za staroselske žrtve zlorab v internatskih šolah.

Vest so ta teden sporočili s Kanadske škofovske konference v Ottawi. V vseh pokrajinah v državi naj bi Cerkev financirala »pobude za ozdravljenje in spravo« za vse preživele gojence internatov za otroke staroselcev, njihove družine in celotne skupnosti, s čimer želi prispevati k premagovanju in odpravi »zgodovinskih in še vedno trajajočih stisk in travm«, ki jih je povzročil sistem t.i. »Residential Schools«, je po navedbah avstrijskega Kathpressa pojasnil predsednik Kanadske škofovske konference Raymond Poisson.

Cerkev bo financirala »pobude za ozdravljenje in spravo« za vse preživele gojence internatov za otroke staroselcev, njihove družine in celotne skupnosti.

Katere projekte bo Cerkev konkretno financirala, naj bi v vsaki pokrajini določili po posvetu s predstavniki First Nations, Metis in Inuitov, je pojasnil podpredsednik škofovske konference William McGrattan. Posamezne pobude naj bi predstavili v letošnjem novembru. »Ni enega samega koraka, s katerim bi lahko odpravili bolečino preživelih internatski šol, če pa jim bomo prisluhnili, poskušali z njimi navezati stike in sodelovati na vseh področjih, kjer je to mogoče, upamo, da se bomo naučili, kako lahko skupaj stopimo na pot upanja v prihodnost,« je pojasnil škof v Calgaryju.

Uradno opravičilo katoliških škofov

Pretekli teden so kanadski katoliški škofje izrekli uradno opravičilo vsem staroselcem v državi za vse povzročeno trpljenje, ki ga je povzročila vpletenost Cerkve v nekdanji sistem internatskih šol za prevzgojo otrok iz staroselskih družin.

Žgoča tema internatov za staroselce že več mesecev bremeni kanadsko javnost.

»Priznavamo težke zlorabe, ki so jih zagrešili nekateri člani našega katoliškega občestva: telesne, duševne, čustvene, duhovne, kulturne in spolne,« so škofje zapisali v izjavi, ki so jo objavili minuli konec tedna. To je doslej najobširnejša izjava Katoliške cerkve o žgoči temi, ki že več mesecev bremeni kanadsko javnost.

Mnoge internatske šole so bile pod okriljem redovnih skupnosti

Od konca letošnjega maja so v Kanadi na ozemljih nekdanjih katoliških internatov z zemeljskim radarjem odkrili več kot 1.000 grobov s posmrtnimi ostanki otrok. V 19. in 20. stoletju so po nekaterih ocenah v internate prisilno namestili več kot 100.000 otrok staroselskih mater, z namenom, da jih »prilagodijo življenju v krščanski civilizaciji«. Mnoge izmed več kot 130 ustanov po vsej državi so bile pod okriljem redovnih skupnosti. Številni otroci so umrli zaradi nalezljivih bolezni, neznano število gojencev pa je bilo sodeč po poročilih telesno ali spolno zlorabljenih.

Nalaganje
Nazaj na vrh