Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kanada: kardinal Ouellet na skupnem seznamu zlorab obtoženih duhovnikov

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 08. 2022 / 10:29
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Odnosi, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2022 / 12:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kanada: kardinal Ouellet na skupnem seznamu zlorab obtoženih duhovnikov
Prefekt vatikanske Kongregacije za škofe, kanadski kardinal Marc Ouellet. FOTO: Vatican Media

Kanada: kardinal Ouellet na skupnem seznamu zlorab obtoženih duhovnikov

Kanadski kardinal v rimski kuriji in prefekt Kongregacije za škofe, 78-letni Marc Ouellet, se je znašel na seznamu skupinske tožbe proti 88 duhovnikom quebeške nadškofije, ki jim očitajo spolne zlorabe.

Gre za civilno tožbo več kot 100 oseb, ki naj bi jih od leta 1940 spolno zlorabljali duhovniki in drugi cerkveni uslužbenci, večinoma kot mladoletne osebe, poroča avstrijski Kathpress. Velika večina napadov naj bi se zgodila v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Zaposlena na škofiji kardinala Ouelleta obtožuje »nedovoljenega dotikanja spolne narave«, je navedeno v sodnih dokumentih. To naj bi se zgodilo v letih med 2008 in 2010, ko je bil kanadski cerkveni dostojanstvenik še nadškof v Quebecu. Ženska je za kanadsko radijsko postajo povedala, da se je vsakokrat počutila »zelo neprijetno«. Svojemu tedanjemu nadrejenemu, nadškofu Ouelletu, se je poskušala izogibati. Pristojni cerkveni uradi za pritožbe so bili z obtožbami seznanjeni šele leta 2021, medtem pa je bil o zadevi obveščen tudi Vatikan. Rezultati preiskav še niso na voljo.

Zaposlena na škofiji kardinala Ouelleta obtožuje »nedovoljenega dotikanja spolne narave«.

Sodeč po poročanju medijev so v skupinski obtožnici navedeni tudi drugi visoki cerkveni predstavniki, med njimi pomožni škof Jean-Paul Labrie, ki je umrl leta 2001. Nadškofija Quebec obtožb na vprašanje medijev doslej še ni komentirala. Tiskovni predstavnik je minuli torek povedal, da pripravljajo primerno izjavo.

Kardinal Oullet: odkrito zavzemanje za razkrivanje spolnih zlorab v Cerkvi

Kardinal Ouellet je mašniško posvečenje prejel leta 1968 v kanadski škofiji Amos, v starosti 23 let. Leta 1972 se je pridružil redu sulpicijancev. Leta 2001 je bil imenovan za tajnika Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani, istega leta je prejel tudi škofovsko posvečenje.

V letih med 2002 in 2010 je bil nadškof Quebeca, nato pa je bil imenovan za prefekta Kongregacije za škofe in predsednika Papeške komisije za Latinsko Ameriko.

Kardinal Ouellet se je vedno odkrito zavzemal za razkrivanje spolnih zlorab v Cerkvi in za ustrezno formacijo mladih duhovnikov.

Kupi v trgovini

Odpustil sem vam
Pričevanja
22,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh