Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Arborelius je »Šved leta«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 12. 2017 / 15:13
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Arborelius je »Šved leta«

Revija Fokus, ki podeljuje medijska priznanja, izbiro utemeljuje tudi s pomembno vlogo škofa v dialogu z migranti.

Prvi švedski kardinal, 68-letni Anders Arborelius, je bil imenovan za »Šveda leta«. Škof v Stockholmu je že od imenovanja leta 1998 navzoč v tamkajšnjem javnem življenju in igra pomembno vlogo v dialogu z migranti, je zapisano v utemeljitvi švedske revije Fokus, ki podeljuje medijska priznanja.



Papež Frančišek je Arboreliusa za kardinala imenoval v letošnjem juniju – kot prvega Šveda v zgodovini katoliške Cerkve. Obenem je tudi prvi »pristni« Šved na škofovskem sedežu v državi. Njegovi rojaki ga opisujejo kot ekumensko odprtega in človeško dostopnega. Po lastnih navedbah se po Stockholmu redno prevaža s podzemno železnico. V preteklih letih se je intenzivno vključeval v razpravo o beguncih. Poleg švedščine in angleščine kardinal Arborelius obvlada tudi nemški in španski jezik.

Katoliška Cerkev na Švedskem je majhna in narodnostno izredno pisana. Do leta 2000 je bila v tej skandinavski državi evangeličansko-luteranska tudi državna Cerkev; z rojstvom ji je samodejno pripadal vsak Šved. Trenutno je med Švedi še okoli 60 % luterancev. Katoličanov je uradno okoli 116.000, kar pri 9,8 milijonih prebivalcev pomeni približno 1,2 %.

Revija Fokus naziv »Šved leta« podeljuje vsako leto, od leta 1984, in sicer posamezniku, ki je v tistem letu izstopal po dejanjih, ki so življenje na Švedskem spremenila na bolje. Neodvisna žirija, ki jo je imenovala omenjena revija, je še sporočila, da je stockholmski škof dosegel prvo mesto na seznamu kandidatov, ki so »zanimivi in predstavljajo izziv, ker jih ljudje preprosto ne poznajo dovolj«.

Kardinal Arborelius je imenovanje komentiral z besedami: »Vesel sem častnega naziva in menim, da je revija Fokus pokazala precej poguma, da je izbrala prav mene. To je znamenje, da katoliška Cerkev postaja vedno pomembnejši del švedske stvarnosti in kulture. Del procesa vključevanja je tudi dejstvo, da je človek lahko Šved in hkrati kardinal.« V pogovoru za Radio Vatikan je stockholmski škof namreč pojasnil, da ljudje pogosto podvomijo, ali je res Šved, kajti nemogoče se jim zdi, da bi bil Šved lahko katoliški duhovnik, škof in za nameček še kardinal!

Vir: Kathpress / Vatican Radio
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh