Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Dolan: McCarrick je bil očarljiv, lagal je – in je delovalo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 11. 2020 / 12:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.11.2020 / 13:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Dolan: McCarrick je bil očarljiv, lagal je – in je delovalo

P. Zollner: nujno je treba izboljšati izbiro škofov.

Kardinal Timothy Dolan FOTO: Vatican Media

Po torkovi objavi vatikanskega poročila o nekdanjem ameriškem kardinalu McCarricku se vrstijo odzivi z vseh koncev vesoljne Cerkve: med drugimi se je oglasil tudi newyorški nadškof kardinal Timothy Dolan, ki pojasnjuje, kako je nekdanji kardinal očitno uspel »prodati« veliko laži – in uspel preslepiti tudi njega. K temu je svoje prispeval tudi klerikalizem, je newyorški kardinal pojasnil v svojem podkastu »Conversation with Cardinal Dolan« (Pogovor s kardinalom Dolanom).

»Bil je neverjetno nadarjen za prevare, manipulacije. Bil je očarljiv, lagal je – in je delovalo. Delovalo je pri številnih ljudeh. Ko se zdaj oziram nazaj, moram reči: delovalo je tudi pri meni. Nikoli nisem slišal namigov o njegovih spolnih prekrških; reči moram, da sem ga občudoval. Imel sem ga za dober zgled velike energije in ljubezni do Cerkve. Priznati moram, da je njegov čar deloval tudi name.«

S temi besedami je kardinal Dolan v svojem rednem tedenskem podkastu opisal, kako je nekdanjemu kardinalu McCarricku uspelo, da se je predstavljal kot verodostojna oseba, ob vsem tem pa prikrival kruto resnico svojega početja.

Z roko v roki: po eni strani laži, po drugi poveličevanje duhovnikov

»Resnični zlobnež tule, in samo eden je, je Ted McCarrick,« je pojasnil kardinal Dolan, potem ko je prebral več kot 400 strani dolgo vatikansko poročilo. Toda: »Drugi krivec pa je, bojim se, da to moramo reči, miselnost, da so duhovniki nad zakonom, da imajo določene prednosti, da lahko počnejo stvari, ne da bi zanje odgovarjali – to imenujemo klerikalizem.«

Vatikansko poročilo vsebuje veliko »nerazveseljivega, strašljivega gradiva«, je povedal newyorški kardinal in dodal, kako je hvaležen, da je resnica končno prišla na dan. Dolan se se izrecno zahvalil vsem žrtvam, ki so se oglasile in prijavile spolne zlorabe ter tako prispevale k razjasnitvi primera:

»Odkar so obtožbe prišle v javnost, se je hvala Bogu oglasilo veliko ljudi. Zelo vesel in hvaležen sem, da so to storili, to zelo cenimo, kajti za to je potrebno veliko – rane so se namreč znova odprle …«


P. Hans Zollner FOTO: Vatican Media

P. Zollner: nujno je treba izboljšati izbiro škofov

Po mnenju izvedenca za zaščito otrok in mladoletnih, nemškega jezuita p. Hansa Zollnerja, pa bi morala objava poročila o preiskavi McCarricka imeti posledice tudi za postopke izbire vodilnih predstavnikov v Katoliški cerkvi. To po njegovem mnenju še posebej velja za izbiro škofov, kot je nemški psiholog pojasnil v pogovoru za avstrijski Kathpress.

Poročilo namreč jasno opisuje postopke in osebe ob izbiri McCarricka na vodilne položaje v Cerkvi in kaže, kaj vse je šlo narobe. Jezuit Zollner, ki vodi Center za zaščito otrok in mladoletnih na Papeški univerzi Gregoriana, je povedal, da je s poročilom zadovoljen. Še pred dvema letoma je bilo skoraj nepredstavljivo, da bi Vatikan uradno objavil dokument, ki tako podrobno opisuje zlorabe in prikrivanje tovrstnih dejanj, ob tem pa jasno navaja krivce. Kar se tega tiče, omenjeno poročilo pomeni velik napredek.

Brez poguma žrtev poročila ne bi bilo

Dokumentirane izjave žrtev po mnenju p. Zollnerja odsevajo to, kar poročajo tudi drugi prizadeti zaradi zlorab, prikrivanja in molka v Cerkvi. »Brez poguma in vzdržljivosti žrtev tega poročila ne bi bilo,« je prepričan nemški jezuit. Slišal je že številne odzive, nekateri so žalostni, drugi jezni, zmedeni, mnogi pa predvsem olajšani, da so določene stvari končno pojasnjene.

Poročilo sicer ne navaja nobenih posledic za vpletene; končno pa to ni bila naloga te raziskave. Po mnenju p. Zollnerja pa bo treba v prihodnosti zagotoviti, »da pri izbiri škofovskih kandidatov in drugih vodilnih v Katoliški cerkvi mnenja in ocene o njihovi osebnosti ne bodo prihajala le iz cerkvenega oz. duhovniškega okolja«.

Seminar p. Zollnerja za slovenske duhovnike in verske delavce o zaščiti otrok v Katoliški cerkvi

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) od 16. do 17. novembra 2020 prireja spletni seminar na temo zaščite otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih v Katoliški cerkvi v Sloveniji z naslovom Ozdravljenje in prenova, na katerem bo kot vodilni poznavalec te tematike predaval p. Hans Zollner.

Zaradi epidemije koronavirusne bolezni 19 bodo simpozij, ki je bil sprva načrtovan v živo, izvedli prek videokonference. V ločenih terminih bo p. Zollner predaval slovenskim škofom, duhovnikom, katehistinjam in katehistom, redovnim predstojnikom in predstojnicam, predstavnikom katoliških medijev, katoliškim izobraževalnim ustanovam, Izvedenski skupini za zaščito mladoletnih in ranljivih odraslih pri SŠK ter cerkvenim sodiščem.

Spletni simpozij p. Zollnerja je dodaten korak Slovenske škofovske konference za okrepitev njenih dosedanjih prizadevanj na področju zaščite otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih. SŠK si že od leta 2006 dejavno prizadeva za preprečevanje zlorab in ustvarja pravno podlago za hitro in učinkovito procesiranje primerov.

P. Zollner je eden vodilnih cerkvenih strokovnjakov na področju zaščite otrok in mladoletnih. Varovanje mladoletnikov vidi kot eno glavnih nalog, ki jih mora imeti Katoliška cerkev v srcu. S tem ciljem je do oktobra 2020 obiskal že 70 držav, kjer je nagovoril delavnice in škofovske konference o potrebi po razvoju zavesti in določitvi zaščitnih ukrepov.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh