Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Dziwisz o dnevniških zapisih Janeza Pavla II.

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 01. 2014 / 10:23
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Dziwisz o dnevniških zapisih Janeza Pavla II.

Nekdanji papežev tajnik brani svojo odločitev za objavo v knjižni obliki.

Krakovski kardinal, 74-letni Stanislav Dziwisz, je stopil v bran svoji odločitvi, da v knjižni obliki objavi dnevniške zapise nekdanjega papeža Janeza Pavla II. (1978-2005). Gre za pomembno pričevanje velikega papeža in »pravi zločin bi bil, če bi vse to uničili«, je ob predstavitvi knjige »Ves sem v Božjih rokah« sredi tedna v Krakovu dejal dolgoletni osebni tajnik poljskega papeža. Janez Pavel II. je sicer v svoji oporoki izrazil željo, da bi njegove osebne zapiske po smrti sežgali.


Omenjena knjiga vsebuje okoli 600 strani papeževih dnevniških zapisov med leti 1962 in 2003. Več strani je natisnjenih kot faksimile. Izkupiček prodaje bo namenjen novemu svetišču Janeza Pavla II. v Krakovu. Založnik Henryk Wozniakowski je dejal, da se z izdajo te knjige njegovi založbi »uresničujejo sanje«.

Kardinal Dziwisz je poudaril, da se ni odločil za objavo celotne korespondence Janeza Pavla II. »Vse, kar naj bi bilo uničeno, smo tudi uničili«, je pojasnil. Objavljeni dnevniški zapisi so bili izjemno dragoceni tudi v postopku beatifikacije in kanonizacije Janeza Pavla II.

Objava papeževih dnevnikov na Poljskem velja za precej sporno. Prior krakovskega dominikanskega samostana, Pawel Kozacki, je na svojem blogu zapisal, da je »povsem osupel« nad odločitvijo kardinala. Kritiko so izrazili tudi bralci spletnega portala »deon.pl«.

Vir: Kathpress

Foto: sple / CNA

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh