Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Dziwisz o zgodovinskem papeževem potovanju

Objava: 11. 06. 2009 / 07:36
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Dziwisz o zgodovinskem papeževem potovanju

Pogovor iz vatikanskega dnevnika L’Osservatore Romano

Natanko trideset let po zaključku prvega apostolskega potovanja papeža Janeza Pavla II. v njegovo domovino Poljsko - potovanja, ki je pomenilo začetek konca komunistične vladavine v vzhodni Evropi – je vatikanski dnevnik L’Osservatore Romano objavil zapis nedavnega pogovora s krakovskim kardinalom Stanislawom Dziwiszem, papeževim osebnim tajnikom, ki je to romanje označil kot ‘najpomembnejše potovanje Janeza Pavla II.’.

Kardinal Dziwisz se spominja, kako so poljske oblasti preprečile obisk papeža Pavla VI. na Poljskem. Ko je proticerkvena mehiška vlada papeža Janeza Pavla povabila v Mehiko, pa je papež ‘nagonsko’ spoznal, da poljska komunistična oblast ne more preprečiti njegovega obiska, ki bi časovno sovpadel s praznovanjem 900-letnice smrti svetega Stanislava leta 1979. V pogajanjih, ki jih je vodil pokojni nadškof Bronislaw Dabrowski, je sveti oče sprejel vladne omejitve glede krajev, ki jih je smel obiskati, pa tudi zahtevo vlade, da Poljske ne obišče meseca maja, ko je dejansko minilo 900 let od smrti svetega Stanislava.

Papež Janez Pavel II. je sam spisal vse govore in pridige, poljski oddelek Državnega tajništva pa mu je pomagal le pri navedkih. Kardinal Dziwisz je dodal, da je Janez Pavel II. odločno spremenil predhodni odnos Vatikana do vzhodne politike, saj je bil prepričan, ‘da prihodnost ne pripada ne marksizmu ne razrednemu boju’. Zato je tudi nasprotoval teologiji osvoboditve, ki je poskušala vključiti marksistične analize v socialni nauk Cerkve.

Kardinal Dziwisz za začetek padca komunizma v vzhodni Evropi označuje 3. junij 1979, dan papeževe pridige v gniezenski stolnici, v kateri je izpostavil ‘duhovno enotnost krščanske Evrope’, tako zahodne kot vzhodne. Po papeževem obisku Poljska ni bila nikoli več enaka: osvobojeni strahu so Poljaki ustanovili sindikat ‘Solidarnost’.

Pot od papeževega obiska leta 1979 do zgodovinskih dogodkov leta 1989 ni bila gladka. Po uvedbi vojaškega prava na Poljskem leta 1981 je takratni ameriški predsednik Ronald Reagan osebno poklical papeža Janeza Pavla II. in mu zagotovil, da Sovjetska zveza ne bo napadla Poljske.

Ob koncu pogovora je kardinal Dziwisz še povedal, da postopek za beatifikacijo pokojnega papeža poteka brez ovir.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh