Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Erdő: papež Frančišek je Madžarsko obiskal z veliko ljubezni

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 05. 2023 / 05:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.05.2023 / 19:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Erdő: papež Frančišek je Madžarsko obiskal z veliko ljubezni
Kardinal Péter Erdő in papež Frančišek med bogoslužjem v Budimpešti. FOTO: Vatican Media

Kardinal Erdő: papež Frančišek je Madžarsko obiskal z veliko ljubezni

Kardinal Péter Erdő, nadškof Esztergoma-Budimpešte, je v pogovoru za spletni portal Vatican News podal svoje vtise o apostolskem obisku papeža Frančiška v madžarski prestolnici minuli konec tedna in ob tej priložnosti dejal, da je papež na Madžarsko resnično prišel kot romar miru: tamkajšnjim vernikom je prinesel občutek neizmernega veselja in jih pozval, naj si nenehno prizadevajo za mir.

»Imam občutek, da je sveti oče prišel k nam predvsem z veliko ljubezni, predvsem ljubezni do nas,« je povedal kardinal. V pogovoru za Vatican News v Budimpešti ob sklepu 41. apostolskega potovanja papeža Frančiška v tujino je madžarski primas dejal, da so »ljudje začutili toplino svetega očeta in se nanjo odzvali ter da je sveti oče sredi teh nemirnih časov resnično prišel kot romar miru in človek vere«.

Po kardinalovih besedah je bil obisk papeža Frančiška »posebno veselje predvsem za madžarsko katoliško skupnost, verjamem pa, da tudi za ves narod«.

Množice v Budimpešti pozdravljajo papeža. FOTO: Vatican Media

Pastoralna ljubezen do Madžarske

Papeža na Madžarsko tokrat ni pripeljal kakšen mednarodni dogodek ali drug namen, temveč pastoralna ljubezen, da nas je želel obiskati, je pojasnil nadškof Budimpešte in dodal, da je to za tamkajšnje vernike velika spodbuda. »Ko smo šli v baziliko sv. Štefana, je bilo mesto polno ljudi. Ne le na trgu pred baziliko, pač pa tudi po ulicah so ga pozdravljale množice ljudi,« je dodal cerkveni dostojanstvenik. Papež je ob tem izrazil veliko naklonjenost do vseh, ki jih je srečal.

Papeževih dogodkov se je udeležilo tudi veliko nekatoličanov.

Kardinal je tudi opozoril, da se je papež pogosto ustavil s svojim papamobilom, da bi se z verniki rokoval, izkazoval je svojo naklonjenost dojenčkom in malčkom. »To je bil resnično velik, ljubeč odnos s celotnim občestvom vernikov,« tako kardinal Erdő.

Kristus prihaja k nam v ljubečem srečanju

Kardinal je izpostavil, da se je papeževih dogodkov udeležilo tudi veliko nekatoličanov: »Bili so številni ekumenski gostje, predstavniki družbenega življenja, med katerimi mnogi niso katoličani ali so celo neverujoči,« je pojasnil. »Bili so presrečni, ko so sprejeli svetega očeta, saj so videli, da je to potovanje namenjeno nam … Skozi papeževo osebo doživljamo, da Kristus prihaja k nam - in to je zelo velika stvar,« je prepričan kardinal. »Jezus prihaja pri vsaki sveti maši. Vidimo ga v revnem človeku. Ko pa pride papež, se nas ta resničnost čustveno dotakne.«

Papež z madžarsko mladino. FOTO: Vatican Media

Romanje za mir, ob vojni v sosednji državi

Papež je v opoldanskem nagovoru med molitvijo Raduj se, Kraljica nebeška ob koncu nedeljske maše Madžarsko in Evropo izročil v Marijino varstvo in molil za mir. »Ob koncu maše je bilo še posebej lepo,« je dejal kardinal, »saj vemo, da je bil ravno papež tisti, ki je lani pozval škofe vesoljne Cerkve, naj Ukrajino in Rusijo posvetijo Devici Mariji. In Madžari imamo pri tem zelo staro izročilo, saj je sveti Štefan v skladu z zgodovinskim izročilom posvetil vso državo, ves narod Devici Mariji.«

Že sveti Štefan je v skladu z zgodovinskim izročilom vso Madžarsko posvetil Devici Mariji.

Kardinal je spomnil, da v Fatimi še vedno stoji kip svetega Štefana v spomin na ta zgodovinski dogodek.

Papež pred Marijino ikono. FOTO: Vatican Media

Zaupanje v Marijine čudeže

»To dejanje smo opravili lansko leto in verniki - vzhodni in zahodni kristjani - so razumeli, da tukaj resnično zaupamo te razmere Božji previdnosti in priprošnji Device Marije, saj jih ne moremo rešiti samo s človeškimi močmi,« tako kardinal, ki je ob tem spomnil, kako je papež Frančišek ob koncu nedeljske maše molil pred ikono Device Marije.

»To je ikona, ki je po zgodovinskem izročilu našla pot v kapelo Bakócz, ko je bilo mesto Esztergom osvobojeno izpod Turkov, in to staro ikono so našli pod ruševinami bazilike,« je pojasnil nadškof madžarske prestolnice: »Izpostavili so jo in pred njo molili, in mnogi med njimi so izrekli svoje zahvale Devici Mariji.«

Škofje, duhovniki, diakoni, redovniki, učitelji vere in vsi, ki dejavno sodelujemo v življenju Cerkve, smo ob papeževem obisku občutili veliko spodbudo.

Kardinal je pogovor sklenil s premislekom o nekaterih poudarkih apostolskega obiska: »Veliko spodbudo smo občutili škofje, duhovniki, diakoni, redovniki, učitelji vere in vsi, ki dejavno sodelujemo v življenju Cerkve, pa tudi ubogi, invalidi, slepi otroci, brezdomci in seveda begunci ter tisti, ki zanje skrbijo.«

Kardinal Erdő je še dejal, da madžarski verniki nikoli ne bodo pozabili ganljivega pričevanja begunske družine v cerkvi sv. Elizabete, papeževega spoštljivega in čustvenega obiska grško-katoliške skupnosti, pa nalezljivega veselja ter mirnega in molitvenega vzdušja med nedeljsko sveto mašo na zgodovinskem trgu Kossuth Lajos.

Nalaganje
Nazaj na vrh