Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Kasper: sinoda še brez dokončnih odgovorov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 10. 2014 / 07:46
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Kasper: sinoda še brez dokončnih odgovorov

Kardinal Kasper: sinoda še brez dokončnih odgovorov

Po mnenju kardinala Pella pa so sinodalne razprave pokazale »raznolikost v edinosti«.

Nemški kardinal Walter Kasper je v sinodalni razpravi o odnosu Cerkve do znova civilno poročenih ločenih zakoncev posvaril pred prehitrimi zaključki. Vsega ne smemo početi »v naglici«, ampak je o tem in vseh drugih vprašanjih potrebno »odprto razpravljati« do redne škofovske sinode v prihodnji jeseni, je kardinal pojasnil v pogovoru za italijanski časnik Corriere della Sera.



Sam računa na to, da so udeleženci pravkar zaključenega sinodalnega zasedanja »z zadovoljivo večino potrdili sklepno poročilo«, ki pa še ne podaja dokončnega odgovora na odprta vprašanja, saj to ni naloga izredne sinode. »Velik korak naprej« bi predstavljalo že dejstvo, da je omenjeno vprašanje sploh izpostavljeno kot problem. Kardinal Kasper je ob tem poudaril, da je imel pri svojem predlogu o previdnem odpiranju katoliške Cerkve do znova civilno poročenih ločenih zakoncev v mislih predvsem to, da bi takšnim parom omogočili sveto spoved, prejemanja svetega obhajila pa pravzaprav ni nikoli izrecno omenjal, vendar so mediji to dejstvo povsem spregledali.

Pozitivno oceno je sinodalnim razpravam namenil tudi avstralski kardinal George Pell. Ravno pri spornih vprašanjih istospolnega partnerstva in znova civilno poročenih ločenih zakoncev, ki so jih obravnavale posamezne delovne skupine, se je pokazala »katoliškost v najboljšem pomenu te besede«, je kardinal Pell pojasnil v pogovoru za Radio Vatikan: »Veliko različnih mnenj se je pojavilo, kar je jasno. Kljub temu pa je bilo vedno moč zaznati popolno zvestobo evangeliju in Jezusu Kristusu.«



Pellove izjave so razmeroma presenetljive, saj je sodil v skupino kardinalov, ki so že pred začetkom sinode izrekli ostro kritiko proti morebitnem spreminjanju cerkvene prakse. Nagovori sinodalnih očetov so bili »izjemno spodbudni«, je dejal kardinal. »Na sinodi je vladalo ozračje odprtega govora, resnice, raznolikosti v edinosti. In povsem jasno je bilo, da je nauk Cerkve, Jezusov nauk, v središču in temelj vsega.«

Pell je pozitivno ocenil tudi javne objave govornih prispevkov v delovnih skupinah: »Po objavi teh prispevkov posameznih delovnih skupin je položaj dosti bolj jasen. Prepričan sem, da je takšno tudi sklepno sporočilo.« Sklepno sporočilo izredne sinode so v Vatikanu objavili minulo soboto, sklepni dokument je še v pripravi in ga lahko pričakujemo v naslednjih dneh.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Za Cerkev služenja in uboštva
Duhovna rast
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh