Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Koch: srečanje papeža in patriarha smiselno le pod določenimi pogoji

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 08. 2022 / 08:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2022 / 09:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Koch: srečanje papeža in patriarha smiselno le pod določenimi pogoji
Srečanje cerkvenih voditeljev na Kubi februarja 2016. FOTO: Vatican Media

Kardinal Koch: srečanje papeža in patriarha smiselno le pod določenimi pogoji

Vatikanski »minister za ekumenizem« kardinal Kurt Koch meni, da bi bilo srečanje med papežem Frančiškom in ruskim pravoslavnim patriarhom Kirilom I. smiselno le pod določenimi pogoji.

»Menim, da bi bilo smiselno v primeru, če bi lahko prišlo do jasne skupne izjave, kako naposled končati to nesmiselno in grozljivo vojno,« je kardinal Koch dejal v nedavnem pogovoru za avstrijsko agencijo Kathpress. Tako Frančišek kot Kiril se bosta v letošnjem septembru udeležila srečanja religij v Kazahstanu, v medijih pa se nenehno pojavljajo ugibanja, ali se bosta cerkvena voditelja ob tej priložnosti tudi srečala na štiri oči.

V Ukrajini bi zelo težko sprejeli, če bi Frančišek z ruskim pravoslavnim patriarhom govoril, preden bi obiskal Ukrajino.

Tudi kardinal Koch zaenkrat še ne ve, ali bo do srečanja prišlo. Po besedah prefekta vatikanskega Dikasterija za pospeševanje edinosti med kristjani pa morebitno srečanje predstavlja velik izziv v tem pogledu, »da bi v Ukrajini zelo težko sprejeli, če bi Frančišek z ruskim pravoslavnim patriarhom govoril, preden bi obiskal Ukrajino«.

Vatikanski »zunanji minister« nadškof Paul Richard Gallagher pred kratkim ni izključil možnosti, da bi papež Frančišek pred udeležbo na medverskem kongresu, načrtovanem za 14. in 15. september v kazahstanski prestolnici Nursultan, odpotoval v Ukrajino. Frančišek je že večkrat izrazil željo, da bi obiskal Kijev. Tudi veleposlanik Kijeva pri Svetem sedežu je po nedavnem srečanju s papežem napovedal, da želi Frančišek pred potovanjem v Kazahstan obiskati Ukrajino.

Kardinal Kurt Koch. FOTO: Vatican Media

Razlike z Moskvo so velike

Na splošno so dvostranski odnosi z moskovskim patriarhatom zaradi Kirilovega stališča o vojni v Ukrajini precej »zamegljen«, je kardinal Koch povedal v pogovoru za avstrijski Kathpress. »Stališča so zelo različna, saj je za našo Katoliško cerkev popolnoma jasno, da vojna nikoli ni rešitev.« Vojna povzroča le še večje težave, »predvsem zaradi velikega števila žrtev, številnih beguncev, posledic za nadaljnje onesnaževanje stvarstva in lakote v svetu«. Stališče Svetega sedeža je jasno: »Vojna je napačna pot.«

Če želimo poiskati načine za boljše razumevanje, moramo nujno ohranjati dialog.

Patriarh Kiril pa je prepričan, da je to pot treba ubrati, je pojasnil Koch. Razlike so preprosto zelo velike. »Toda če želimo poiskati načine za boljše razumevanje, moramo nujno ohranjati dialog,« je poudaril kardinal.

Koch je opozoril tudi na enako stališče Ekumenskega sveta cerkva, kjer so pred naslednjo skupščino, ki je predvidena 31. avgusta, razpravljali o tem, ali je primerno, da se delegacija ruskega pravoslavnega patriarhata tokratnega zasedanja sploh udeleži. »Toda Ekumenski svet cerkva je sklenil, da odpoved njihove udeležbe ni rešitev. Dialoge, pogovore in odnose je treba ohraniti, sicer ne bo mogoče doseči ničesar,« je zatrdil vatikanski »ekumenski minister«.

Nalaganje
Nazaj na vrh