Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Krajewski: Bolj moramo skrbeti za tiste, ki spijo na ulicah

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 27. 11. 2022 / 14:25
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.11.2022 / 13:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Krajewski: Bolj moramo skrbeti za tiste, ki spijo na ulicah
Trg svetega Petra v Rimu. FOTO: Pexels

Kardinal Krajewski: Bolj moramo skrbeti za tiste, ki spijo na ulicah

V Rimu v teh dneh odmeva smrt brezdomca Burkharda Schefflerja, ki je umrl pod Berninijevem stebriščem na Trgu svetega Petra. Ob tem se je spet pokazalo, kako pomembno je biti blizu tistim, ki so na robu družbe, čeprav včasih zavračajo ponujeno roko pomoči.

61-letni brezdomec, v Nemčiji rojeni Burkhard Scheffler, je zaradi dežja in nižjih temperatur umrl pod stebriščem Trga svetega Petra. Bil je eden izmed mnogih, ki so mu želeli pomagali v vatikanskem Dikasteriju za službo dejavne ljubezni, v katerem so mu ponudili prenočišče, a je to ponudbo zavrnil in se raje odločil ostati na ulici. Vremenski pogoji v Rimu v zadnjih dneh so poslabšali Burkhardovo že tako načeto zdravstveno stanje.

Na portalu Vatican News so se ob tem žalostnem dogodku pogovarjali s kardinalom Konradom Krajewskim, prefektom Dikasterija za službo dejavne ljubezni, ki je osvetlil pomen in vlogo Svetega sedeža in mesta Rima, ki vsakodnevno pred različnih oblik pomoči pomagata brezdomcem. Povzemamo del intervjuja s kardinalom Krajewskim.

Kardinal Krajewski, revež je umrl pod Berninijevim stebriščem sv. Petra. Papež Frančišek se ga je spomnil v molitvi, prav tako vseh tistih, ki so prisiljeni živeti na ulici.

Bil sem v Assisiju, ko sem prejel klic, da je umrl. Poznal sem ga. V Assisiju sem molil zanj. A ta primer ne sme zasenčiti vseh možnosti, ki jih ponuja mesto. Bilo mi je zelo žal, toda to je bila njegova izbira in nič več nismo mogli storiti. Noč pred tem so ga obiskali prostovoljci, ki so mu ponudili vso možno pomoč. Zdravniki so nam povedali, da je sladkorni bolnik ...

FOTO: Pexels

Vsak dan s strani papeža in vatikanskih služb prihaja konkretna in vsakodnevna pomoč za tiste brezdomce.

V imenu svetega očeta pomagamo vsem ubogim, ne da bi zahtevali njihove dokumente ali jih kar koli spraševali. Sprejemamo jih v naše objekte in kliniko, kjer vsak mesec oskrbijo okoli 1050 revnih ljudi. Večina je brezdomcev, ki jih obiskujejo zdravniki. V oktobru je to pomoč prejelo bilo 1050 ljudi. In to se dogaja skoraj vsak mesec.

Torej, dobrodelno služenje v luči evangelija?

Nudimo jim različne oblike pomoči. Tu so tudi župnijske menze, pomoč Karitas, vse poteka v luči evangelija. So pa tudi ljudje, ki nočejo, da bi jih oskrbeli in nočejo nastanitve v naših objektih. Ljudje so svobodni in tako tudi živijo. Pomagamo lahko samo, če dovolijo, da jim pomagamo.

Poleg prostorskih zmogljivosti pomoč nudijo tudi ljudje in prostovoljci.

Naši prostovoljci gredo vsak večer med brezdomce s spalnimi vrečami in toplimi napitki. Vsakemu ponudijo higiensko oskrbo, povabijo jih, da gredo k zdravniku po zdravila, ki jih potrebujejo. A vsi tega ne želijo. Ne poznam nobenega drugega mesta na svetu, vsaj v Evropi ne, kjer je toliko prostovoljcev, ki vsak večer obiščejo vse železniške postaje in druge kraje, kjer so pomoči potrebni. Vem, ker grem ven z njimi. In te ljudi poznamo. Med njimi so ljudje, ki si razen obroka ne želijo ničesar. Skrivajo se in živijo po svoje.

Kaj konkretno potrebujejo brezdomci, sploh v tem času, ko so temperature vse nižje?

Zdaj potrebujejo spalne vreče, a ne le za zaščito proti mrazu, temveč služijo tudi kot zaščita pred dežjem. Ko dežuje, potrebujejo tudi dežnike. Vse dežnike, ki jih turisti pozabijo v Vatikanskih muzejih in se po enem tednu ne vrnejo k lastnikom, damo revežem. Našli smo na tisoče dežnikov, ki so na voljo. Potrebna pa je tudi dobra volja vsakega od nas. Ko vidimo človeka na ulici, mu prinesemo čaj ali ga povabimo v naše prostore.

Nekateri brezdomci si najdejo zatočišče pod mogočnimi stebri na Trgu sv. Petra. FOTO: Vatican Media

Ob težavah revnega človeka, brata ali sestre, ki nima doma, človek ne more ostati ravnodušen.

Vedno nas mora boleti, ko vidimo ljudi, ki zunaj spijo. Če nas ob tem ne premagajo solze, potem je z nami nekaj narobe.

A za te reveže so na voljo tudi zdravstvene storitve.

Pod stebriščem je na voljo 50 zdravnikov, ki prihajajo iz različnih bolnišnic v Rimu. Tu so predstojniki oddelkov in različni zdravniki specialisti. Papež Frančišek je že od začetka svojega papeževanja želel, da nikoli ne sprašujemo po dokumentih ali državljanstvu. Nas to ne zanima. Oktobra smo samo za zdravila porabili 22.000 evrov. Tudi če bomo morali porabiti več, bomo. Reveži gredo nato z receptom iz ambulante v vatikansko lekarno in tam dobijo zdravila brez plačila.

Kaj je značilnost vaše vloge dajalca miloščine?

Moja vloga je, da izpraznim dobrodelni račun svetega očeta. Ta mora biti prazen, zato se trudim se, da ga izpraznim.


Nalaganje
Nazaj na vrh