Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni dan ubogih 2022: papež blagoslovil kip brezdomca [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 11. 2022 / 12:19
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2022 / 13:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetovni dan ubogih 2022: papež blagoslovil kip brezdomca [VIDEO]
Na Trgu sv. Petra v Vatikanu stoji novi skulptura kanadskega umetnika Timothyja Schmalza. FOTO: Vatican Media

Svetovni dan ubogih 2022: papež blagoslovil kip brezdomca [VIDEO]

Papež Frančišek je blagoslovil še eno sodobno bronasto skulpturo na Trgu sv. Petra v Rimu: kip kanadskega kiparja Timothyja Schmalza z naslovom »Zavetišče« prikazuje brezdomca v naravni velikosti, ki mu golob v letu nudi zavetje s toplo odejo.

Novo skulpturo so javnosti predstavili po včerajšnji splošni avdienci v Vatikanu, priložnost za postavitev dela pa je šesti svetovni dan ubogih, ki ga bomo letos obhajali v nedeljo, 13. novembra, poroča spletni portal Vatican News.


Kanadski umetnik Timothy Schmalz je ustvaril že več skulptur, povezanih s temami Frančiškovega pontifikata. Med drugim od leta 2019 na vatikanskem Trgu sv. Petra stoji njegov begunski čoln, delo z naslovom »Angels Unawares« (Nevedni angeli): ta prikazuje več deset beguncev različnih starosti in porekla, ki se pod zaščito angelskih kril gnetejo na čolnu. Tudi to umetniško delo je blagoslovil papež Frančišek.

Timothy Schmalz: Zavetišče. FOTO: Vatican Media

Kampanja 13 hiš

Nova skulptura kanadskega umetnika je namenjena spodbujanju »Kampanje 13 hiš« Vincencijeve družine, ki po vsem svetu nudi materialno in duhovno pomoč ljudem v stiski zaradi brezdomstva.

Umetnina »Zavetišče« naj bi usmerila pozornost na problem brezdomcev v svetu.

Umetnina »Zavetišče« naj bi usmerila pozornost na problem brezdomcev v svetu in spodbudila praktične rešitve v skladu s poslanstvom »Kampanje 13 hiš«, pobude svetovne Vincencijeve družine, gibanja različnih redovnih kongregacij, laiških združenj in dobrodelnih organizacij, ki se navdihujejo pri življenju in delu sv. Vincencija Pavelskega.

Papež Frančišek blagoslavlja novo skulpturo kanadskega umetnika. FOTO: Vatican Media

»Preden bomo rešili problem brezdomstva, ga moramo razumeti«

Vincencijeva družina je ustanovila združenje FamVin Homeless Alliance (FHA), katerega cilj je odpraviti pojav brezdomstva in spremeniti življenje 1,2 milijardi ljudi, ki po vsem svetu živijo brez kraja, ki bi mu lahko rekli dom. Mark McGreevy, koordinator FHA, je odkritje nove Schmalzeve strukture po navedbah Radia Vatikan pospremil z besedami: »Ta kip je ključna izjava na temo brezdomcev. Sili nas, da se zavedamo brezdomcev, ki nas obdajajo. Preden bomo rešili problem brezdomstva, ga moramo razumeti. Ustaviti se moramo, prisluhniti zgodbam brezdomcev in jih vključiti v rešitve, ki ustvarjajo dolgoročne spremembe. Nihče ne bi smel biti brez doma.«

Sanje so, da bi vse človeštvo v določenem trenutku zgodovine moglo imeti dostojno bivališče, spodoben kraj, ki bi ga lahko imenovali dom.

»Kampanja 13 hiš« želi sprejeti 10.000 ljudi po vsem svetu do konca leta 2023, v več kot 160 državah, v katerih Vincencijeva družina že deluje. Tomaž Mavrič, generalni predstojnik Misijonske družbe sv. Vincencija Pavelskega in Hčera krščanske ljubezni sv. Vincencija Pavelskega, je ob tem pojasnil: »Navdih Jezusa in sv. Vincencija nas vodi k velikim sanjam, ki jih sanjamo z globoko ponižnostjo. Sanje so, da bi vse človeštvo v določenem trenutku zgodovine moglo imeti dostojno bivališče, spodoben kraj, ki bi ga lahko imenovali dom.«

Nalaganje
Nazaj na vrh