Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Spomenik za življenje« razkriva lepoto in svetost življenja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 05. 2022 / 09:49
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.05.2022 / 10:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Spomenik za življenje« razkriva lepoto in svetost življenja
Timothy Schmalz: »Spomenik za življenje«. FOTO: Vatican Media

»Spomenik za življenje« razkriva lepoto in svetost življenja

V rimski cerkvi San Marcello al Corso so minulo nedeljo slovesno odkrili nov bronast kip kanadskega kiparja Timothyja Schmalza.

Naslov nove umetnine je »Spomenik za življenje«, prikazuje pa Božjo Mater Marijo s še nerojenim Jezusom pod srcem. Njena maternica je upodobljena kot steklena krogla, v kateri lebdi iz brona uliti Jezus. Kip je blagoslovil predsednik Papeške akademije za življenje, nadškof Vincenzo Paglia.

Umetnik pri delu. FOTO: Vatican Media

Lepota lahko reši življenje

»Ustvarjanje tega kipa je bilo zame izjemno vznemirljivo,« je kanadski kipar dejal v pogovoru za Radio Vatikan. Pri tem ga je navdihnil navedek ruskega pisatelja Fjodorja Dostojevskega, ki pravi, da »lepota lahko reši svet«. Zelo zanimiv se mu je zdel projekt, je pojasnil, »s katerim bi ustvaril enega najlepših kipov, ki podpirajo življenje, kip za življenje, ki izraža upanje, da lepota lahko reši življenje«.

»Jezus brezdomec«. FOTO: M. Š. K.

Timothy Schmalz je zaslovel s svojim kipom »Jezusa brezdomca« (Homeless Jesus). Ta prikazuje brezdomca, ki leži pod odejo na klopi v parku, zaradi ran na nogah pa ga prepoznamo kot Jezusa. Kip stoji pred sedežem Skupnosti sv. Egidija v rimski četrti Trastevere. Poleg tega na Trgu sv. Petra v Vatikanu stoji še Schmalzova velika bronasta skulptura »Nevedni angeli« (Angels Unawares), ki jo je ustvaril za svetovni dan migrantov in beguncev septembra 2019, ki predstavlja čoln, na katerem so migranti iz različnih časovnih obdobij in kultur. Iz sredine množice štrli par angelskih kril. Kip se nanaša na stavek iz novozaveznega Pisma Hebrejcem (13, 2): »Ne pozabite na gostoljubnost. Ker so bili nekateri gostoljubni, so namreč pogostili angele, ne da bi se zavedali.«

»Nevedni angeli«. FOTO: Vatican Media

Veliko Schmalzevih umetnin je nastalo v povezavi z aktualnimi vprašanji družbene pravičnosti, vključno z brezdomstvom, migracijami in trgovino z ljudmi. »Vsa ta dela po mojem mnenju opozarjajo na vprašanja, ki jih je treba izraziti v umetniških delih,« je pojasnil Schmalz. »Če umetniško delo lahko upa, da bo spodbujalo in ozaveščalo o določeni temi, v kar trdno verjamem. Zato se je ideja o svetosti življenja zdela naraven tok od dosedanjih projektov do Marije z Detetom, spomenika življenju z otrokom, ki je še v maternici.«

Razkrivanje »nevidnih« vprašanj

Schmalz je še dejal, da verjame v moč umetnosti, ko je ta najboljša, »da na zelo nežen in občutljiv, toda lep način ozavešča celotno družbo«. Poudaril je, da je pomembno ustvarjati umetnost ne zaradi nje same, temveč zaradi Boga, in umetnost uporabiti za »osvetljevanje vprašanj, ki so pogosto nevidna, kot je zamisel o zarodku v maternici«. Zato je izrazil upanje, da bo »stvaritev tega dela, ki zdaj stoji v samem središču Rima, … opravilo veliko delo pri ozaveščanju o lepoti in svetosti življenja«.

»Spomenik za življenje«. FOTO: Vatican Media

Potreba po zaščiti najbolj ranljivih

Novi kip je dar Italijanskega gibanja za življenje (Movimento Per la Vita Italiano). Nadškof Paglia je ob včerajšnji blagoslovitvi v cerkvi San Marcello al Corso dejal, da živimo v času, »ko nenehno narašča potreba po zaščiti najbolj ranljivih življenj«. Poleg kipa v omenjeni cerkvi bo sestrski kip »Spomenika za življenje« po krajših postankih v več drugih ameriških mestih trajno nameščen tudi v prestolnici ZDA Washingtonu.

V cerkvi San Marcello al Corso pa hranijo tudi srednjeveški kužni križ, ki ga je papež Frančišek v času koronaepidemije večkrat dal prenesti v Vatikan; prvič se je to zgodilo 27. marca 2020, ko je sam molil za konec epidemije na deževnem Trgu sv. Petra.

Kupi v trgovini

Razprodano
82 - Pismo umetnikom
Cerkveni dokumenti
2,25€
Nalaganje
Nazaj na vrh