Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na klopi z Jezusom brezdomcem

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 24. 03. 2016 / 08:01
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na klopi z Jezusom brezdomcem

Kip kanadskega umetnika Timothyja Schmalza odslej tudi v Vatikanu.

Obiskovalce sedeža ustanove za apostolske nabirke v Vatikanu na dvorišču sv. Egidija odslej pričakuje »Jezus brezdomec«. Bronasti kip poleg vhoda v Apostolsko elemozinerijo prikazuje moža v naravni velikosti, ki pokrit z odejo leži na klopi v parku. Od njegovega telesa so vidne le noge z znamenji žebljev po križanju.



Kip je delo kanadskega umetnika Timothyja P. Schmalza, svetovno priznanega kiparja, ki se pri svojem delu navdihuje predvsem pri krščanskih tematikah. Sam svoje skulpture opisuje kot »vidno molitev«. Kot pojasnjuje sam, bi morali »v vsakem na rob odrinjenem človeku videti Jezusa Kristusa« in se ravnati po besedah iz evangelija po Mateju: »Kar koli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili« (Mt 25,40).

Kip »Jezusa brezdomca« je Vatikanu po tamkajšnjih navedbah daroval državljan kanadske narodnosti. Podobni kipi so na ogled na različnih koncih sveta: v Avstraliji, Indiji, Španiji, na Kubi, Irskem in v ZDA. Timothy Schmalz je ustvaril tudi bronasto figuro »Jezusa berača«, ki stoji poleg vhoda bolnišnice Sv. Duha na bregu reke Tibere v bližini Vatikana.

Vatikansko ustanovo za apostolske nabirke vodi poljski nadškof Konrad Krajewski, ki si med drugim prizadeva za pomoč številnim brezdomcem okoli Trga sv. Petra. Obiskovalci lahko na sedežu omenjene ustanove v bližini vrat sv. Ane v Vatikanu pridobijo listine s papeškim blagoslovom, pridobljeni denar pa je namenjen človekoljubnemu delu ustanove.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh