Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj imata skupnega križev pot in Disneyworld? [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 10. 2022 / 08:07
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2022 / 09:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj imata skupnega križev pot in Disneyworld? [VIDEO]

Kaj imata skupnega križev pot in Disneyworld? [VIDEO]

Križev pot v naravni velikosti bo »orodje za evangelizacijo« v zabaviščnem parku Disney World na Floridi: katoliški umetnik Timothy P. Schmalz si je namreč prizadeval najti in udejanjiti najpomembnejšo temo, ki jo umetnik lahko upodobi s svojim izraznim načinom.

Kot je v pogovoru za medije pojasnil kanadski kipar, je »želel ustvariti kiparski projekt, ki bi bil srce krščanstva«. Odločil se je za Kristusovo križanje in smrt. Ko bo njegova nova stvaritev končana, bo v naravni velikosti predstavljala 14 postaj križevega pota - prizore, ki prikazujejo Kristusovo pot od obsodbe na smrt do polaganja v grob - in bo postavljena tik ob zabaviščnem parku Disney Worldu. Verniki si bodo 12 metrov visoke in 11 metrov široke skulpture lahko ogledali v baziliki Marije Kraljice vesolja v Orlandu na Floridi.

FOTO: Timothy Schmalz/osebni arhiv

Tekmovanje z Waltom Disneyem

Schmalz je v pripravi na veliki projekt izrazil upanje, da bo ustvaril nekaj, česar se doslej umetniki še niso lotili, in da bo s svojo umetnino »tekmoval« z Universal Studios, Waltom Disneyjem in vsemi drugimi znamenitostmi v Orlandu: ustvariti želi eno največjih in najbolj kompleksnih upodobitev križevega pota.

Schmalz je najbolj znan po svojih kipih »Jezus brezdomec« in »Nevedni angeli«.

Schmalz ni novinec na področju kiparstva. Dela izkušenega umetnika lahko najdemo po vsem svetu, od Trga sv. Petra v Vatikanu do ameriške prestolnice Washington. Morda je najbolj znan po svojih kipih »Jezus brezdomec« in »Nevedni angeli«.

FOTO: Timothy Schmalz/osebni arhiv

Upa, da bo njegov novi križev pot služil kot orodje za evangelizacijo in spreobrnjenje za približno 50 milijonov ljudi, ki vsako leto obiščejo Disney World. »Stal bo prav v središču kraja, ki nujno potrebuje duhovno katoliško oazo,« je pojasnil umetnik in dodal, da je postavitev križevega pota v Orlandu »na nek način prinašanje evangelijev tja, kjer so ljudje«.


Jezusovo trpljenje in novozavezne prilike

Postaje, ki združujejo stensko slikarstvo in kiparstvo, bodo obiskovalcem po njegovih besedah ponudile »vizualna vrata v katoliško-krščansko izkušnjo«. Doslej je dokončal prve štiri postaje: Jezusa obsodijo na smrt, Jezus vzame križ na svoje rame, Jezus prvič pade pod križem in Jezus sreča svojo mater. Po umetnikovih besedah bo trajalo še leto dni, preden bo dokončanih vseh štirinajst postaj. Na svojem YouTube kanalu Schmalz gledalce vodi skozi postopek ustvarjanja vsake postaje, od skiciranja na papirju do izdelave kipa v bronu.

Vsak prizor, izdelan iz brona, je poln simbolike, gibanja in čustev.

Vsak prizor, izdelan iz brona, je poln simbolike, gibanja in čustev. V ospredju je prikazano Jezusovo trpljenje. V ozadju Schmalz namerava vključiti vse prilike iz Nove zaveze. »Ko boste spredaj videli Jezusa, boste videli … surov, povsem stvaren prizor iz pasijona,« je za medije pojasnil Schmalz. »V ozadju pa boste videli prilike, ki nas jih je učil. Tako boste morda v daljavi videli kamelo, ki poskuša priti skozi majhno luknjo v steni ali skozi šivankino uho.«

FOTO: Timothy Schmalz/osebni arhiv

Med delom v svojem studiu v kanadskem Ontariu kipar posluša zvočni posnetek Nove zaveze. »Stvari se izluščijo in med ustvarjanjem opisujejo same sebe,« pojasnjuje in svojo vlogo primerja s »potnikom« ali »režiserjem«. Kot je dejal, postaje financirajo različni darovalci, medtem ko on ustvarja eno za drugo »in vsaka postaja je intenzivnejša«. »Jezusov pasijon je zdaj postal moja strast,« pravi kanadski kipar, ki upa, da se bodo gledalci počutili, kot da so del postaj.

Duševno, duhovno in telesno naporen projekt

»Vemo, da veliko otrok vsako leto obišče Walta Disneya v Orlandu,« je dejal in dodal: »V prizore umeščam veliko otrok, tako da se lahko vidijo v njih.« V posameznih prizorih se vidi tudi 53-letni umetnik: »Osupljivo je, ker med delom resnično postaneš del teme, s katero se ukvarjaš. Med delom se razvija in raste in se skoraj zdi, da ti sporoča, kaj naj storiš, ob tem pa ni nujno, da natančno vem, kako se bo posamezna stvaritev končala.«

Schmalz upa, da bo to »eno največjih orodij za spreobrnjenje in navdih krščanstva«.

Schmalz je še pojasnil, da je projekt duševno, duhovno in telesno precej naporen. Včasih cel dan posveti ustvarjanju enega samega kotička ene od postaj, je dejal, naslednji dan pa se osredini na Jezusov obraz. Toda, zatrjuje, projekt je tega vreden. Te postaje mu kot umetniku omogočajo, da »pride do samega bistva krščanstva« v upanju, da bo to »eno največjih orodij za spreobrnjenje in navdih krščanstva«.

FOTO: Timothy Schmalz/osebni arhiv

Ostrenje krščanske istovetnosti

»Želim si, da bi se ljudje vrnili iz Orlanda in se, seveda, pogovarjali o vožnjah v zabaviščnem parku, o Mikiju Miški. Toda želim si tudi, da bi rekli, kako je bil ta projekt križevega pota najbolj vznemirljiv, zanimiv in ganljiv del njihovih počitnic,« tako Schmalz. »In če mi to uspe s to umetnino, mi je uspelo.«

Kot umetnik imam nalogo, da s krščanskimi simboli in umetnostjo izostrim našo istovetnost.

V času, ko mnogi ljudje napadajo krščanstvo in krščanske simbole, je Schmalzov odgovor ustvarjanje novih, še močnejših simbolov: »Skulpture, ki so drzne, skulpture, ki slavijo in poveličujejo Kristusa, obenem pa spodbujajo ljudi, da stopijo skozi vrata in vidijo Kristusa v samem središču dogajanja … Ko nas poskušajo narediti nevidne, se moramo izostriti,« sklene kanadski kipar. »In jaz kot umetnik imam nalogo, da s temi simboli in umetnostjo izostrim našo istovetnost.«

Nalaganje
Nazaj na vrh