Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Maradiaga obiskal Haiti

Objava: 24. 02. 2010 / 21:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Maradiaga obiskal Haiti

Predsednik mednarodne Karitas je s svojim obiskom izrazil solidarnost žrtvam potresa in humanitarnim delavcem, ki pomagajo vzpostavljati ‘normalno’ življenje na otoku

Kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga, predsednik mednarodne Karitas (Caritas Internationalis) je minuli ponedeljek obiskal otoško državo Haiti, ki jo je v prvi polovici letošnjega januarja prizadel rušilni potres z močjo 7,1 stopnje po Richterjevi lestvici. Na otok je pripeljal pošiljko pomoči iz Hondurasa, obenem pa izrazil solidarnost s prebivalci in z vsemi humanitarnimi delavci, ki so po potresu prihiteli na pomoč tamkajšnjim preživelim.

Kardinal je v prestolnici Port-au-Prince obiskal porušeno katedralo in si ogledal ruševine nadškofijske palače, pod katerimi so v potresu izgubili življenje nadškof Joseph Serge Miot in številni njegovi sodelavci. Zatem se je ustavil v mestni bolnišnici ter v zasilnih bivališčih, kamor se je po potresu zateklo na deset tisoče Haitčanov, ki so v nesreči ostali brez domov.

Kardinal Maradiaga se je srečal tudi s predstavniki Haitske škofovske konference in se z njimi pogovarjal o pomoči prizadetim prebivalcem in obnovi porušenih območij. Na sedežu Karitas se je pogovoril z domačimi in tujimi humanitarnimi delavci. Vsem se je najlepše zahvalil za pomoč in podporo ter poudaril, kako pomembno je nadaljevati z delom, da bi pomagali pri obnovi Haitija, tako na kulturni, kot tudi na duhovni in materialni ravni.

Svojo zahvalo je izrazil apostolskemu nunciju na Haitiju, nadškofu Bernarditu Auzi, pa predsedniku Haitske Karitas, škofu Pierru Dumasu, ter njenemu generalnemu direktorju, Sergeu Chadicu, ki so gostoljubno sprejeli obiskovalce iz tujine.

Članice mednarodne Karitas iz štiridesetih držav so za žrtve potresa na Haitiju doslej zbrale 198 milijonov ameriških dolarjev pomoči z zasebnimi darovi, vlade in državne ustanove pa so nabrale dodatnih 36 milijonov dolarjev. Po podatkih mednarodne Karitas so na Haitiju pomagali nahraniti več kot pol milijona ljudi, 43.000 osebam so zagotovili zatočišča, 12.000 osebam pa so nudili zdravstveno oskrbo. Pomoči, ki so je bili prebivalci Haitija deležni v preteklem mesecu in pol, bo sledil tri- do petletni program obnove dežele, ki bo namenjem izgradnji bivališč, izobraževanju in osnovnim življenjskim potrebščinam.

Sicer pa je mednarodna Karitas vse mednarodne finančne ustanove že pozvala k takojšnjemu odpisu vseh zunanjih dolgov Haitija. Predstavniki Karitas so na zasedanju o pomoči Haitiju, ki je 17. februarja potekalo v Vatikanu, opozorili, da je tej najrevnejši državi na zahodni polobli dolgove potrebno odpisati vsaj za pet let, Haiti pa naj bi znova začel vračati posojila leta 2015.

Na fotografiji: predsednik mednarodne Karitas kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga z nadškofom Bernarditom Auzo in s škofom Pierrom Dumasem

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh