Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Marx: »Lahko bi deloval bolj zavzeto«

Za vas piše:
M. M.
Objava: 27. 01. 2022 / 16:26
Oznake: Papež, Svet, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.01.2022 / 20:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Marx: »Lahko bi deloval bolj zavzeto«
Kardinal Reinhard Marx. FOTO: Vatican Media

Kardinal Marx: »Lahko bi deloval bolj zavzeto«

Münchenski nadškof, kardinal Reinhard Marx, je priznal, da v preteklosti ni posvečal dovolj pozornosti prizadetim zaradi spolnih zlorab. Na današnji novinarski konferenci ni izključil, da bi še drugič ponudil svoj odstop.

Marxov odziv prihaja teden dni po objavi obširnega poročila o zlorabah v münchensko-freisinški nadškofiji, tudi iz obdobja, ko je nadškofijo vodil upokojeni papež Benedikt XVI. oz. Joseph Ratzinger.

»Lahko bi deloval še bolj zavzeto«

Poročilo odvetniške družbe Westpfahl Spilker Wastl, ki ga je nadškofija naročila sama, je »globoka prelomnica za cerkev v nadškofiji in širše,« je dejal Marx in dodal, da je šokiran nad dejanji storilcev in obtoženimi ter ravnanjem odgovornih ter se še enkrat osebno in v imenu nadškofije opravičil. Poudaril je, da bi sam zagotovo lahko »deloval še bolj in bolj zavzeto. Očitam si, da še vedno ne posvečam dovolj pozornosti vidiku prizadetih,« poroča nemška redakcija Vatican News.

Soočanje s posledicami

Vsi, ki so navedeni v poročilu, ga morajo zdaj proučiti in se soočiti s posledicami, je dejal kardinal. Sam bi bil pripravljen ostati na funkciji, »če bo to pomagalo pri nadaljnjih korakih« predelave, preprečevanja in reforme cerkve. »Če bom dobil vtis, da sem bolj ovira, se bom kritično izprašal. V luči sinode se ne bom več odločal sam.« Lani poleti je Marx papežu Frančišku že poslal odstopno izjavo, ki jo je ta zavrnil.

Če bom dobil vtis, da sem bolj ovira, se bom kritično izprašal. (Reinhard Marx, münchenski nadškof kardinal)

Ne gre za sodbo sodišča

Kardinal Marx je le na splošno komentiral očitke poročila zoper zaslužnega papeža Benedikta in dejal, da se je ta »konstruktivno odzval na vprašanja«, ki so mu jih zastavili strokovnjaki. Ob tem je Marx poudaril, da »to poročilo ni sodba sodišča in ne zgodovinska sodba. Pri splošni oceni ne bi smeli prehitro nadaljevati. Nimam podatkov, ki bi me lahko pripeljali do sklepa, da je zaslužni papež to prikril ali da odvetniška pisarna ni opravila dobrega dela.«

Nujna reforma Cerkve

Po Marxovih besedah poročilo ponovno kaže na potrebo po daljnosežni reformi Katoliške cerkve. »Kdor še vedno zanika sistemske vzroke in nasprotuje nujni reformi Cerkve, ni razumel izziva. Za krščanstvo ni prihodnosti brez prenovljene Cerkve.« Po njegovem mnenju mora iti reforma v smer, ki bo »bolj v skladu z evangelijem, tudi pri porazdelitvi moči, vpliva, pristojnosti in tega, kakšna naj bo Cerkev v prihodnosti.«

Za krščanstvo ni prihodnosti brez prenovljene Cerkve. (Reinhard Marx, münchenski nadškof kardinal)

Kardinal Marx je dejal, da želi najpozneje čez leto dni predstaviti nadaljnje konkretne spremembe, pri čemer je izrazil prepričanje, da je Cerkev učeča se organizacija.


Nalaganje
Nazaj na vrh