Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Newman bo za blaženega razglašen septembra

Objava: 17. 03. 2010 / 14:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Newman bo za blaženega razglašen septembra

Papež Benedikt XVI. bo britanskega kardinala za blaženega razglasil med svojim obiskom v Coventryju

Kardinal John Henry Newman (1801-1890) bo za blaženega razglašen letošnjega 19. septembra. Papež Benedikt XVI. ga bo v čast oltarja povzdignil med svojim potovanjem po Veliki Britaniji, ko bo na zadnji dan obiska daroval slovesno sveto mašo v mestu Coventry. Datum razglasitve je te dni v Rimu potrdil postulator postopka, Andrea Ambrosi. Na slovesnosti ob razglasitvi po Ambrosijevih besedah pričakujejo tudi visoke predstavnike anglikanske Cerkve.

Obisk Benedikta XVI. na Otoku bo prvi državniški obisk kakšnega papeža v Veliki Britaniji. Predhodnik sedanjega papeža, Janez Pavel II., je bil leta 1982 v Združenem kraljestvu na pastirskem obisku, ki ni bil na ravni državniškega.

Da bo papež osebno vodil razglasitev kardinala Newmana za blaženega, velja za posebno gesto svetega očeta. Praviloma na tovrstna slavja v domačo škofijo novega blaženega pošlje svojega odposlanca.

V torek so v Londonu skupno tiskovno konferenco priredili Škofovski konferenci Anglije in Walesa ter Škotske in tiskovni urad britanske vlade. Na konferenci so predstavili doslej znane podrobnosti papeževega obiska na Otoku, v prihodnjem tednu naj bi načrt potovanja potrdili tudi v Vatikanu.

Benedikt XVI. bo svoj obisk na Otoku začel na severu. 16. septembra bo prispel v škotsko prestolnico Edinburgh, kjer ga bo sprejela britanska kraljica Elizabeta s soprogom princem Filipom. Med ostale postaje štiridnevnega potovanja sodi med drugim govor v londonski Westminstrski palači ter mašni slovesnosti v Glasgowu in Coventryju.

Predsednik Škofovske konference Anglije in Walesa, westminstrski nadškof Vincent Nichols, je na tiskovni konferenci povedal, da od papeževega obiska pričakuje znamenje za močnejšo povezanost v britanski družbi. Predsednik Škotske škofovske konference, nadškof Keith O’Brien, pa je prepričan, da bodo ljudje Benediktu XVI. pripravili prisrčen sprejem.

V času obiska na Otoku se bo papež sestal tudi z anglikanskim primasom Rowanom Williamsom in drugimi visokimi predstavniki krščanskih verskih skupnosti. Postanki v Walesu in na Severnem Irskem, o katerih so ugibali mediji, v načrtu potovanja niso predvideni.

Kardinal John Henry Newman, ki se je pri štiriinštiridesetih letih kot anglikanski teolog spreobrnil v katolištvo, velja za eno najodličnejših osebnosti cerkvene zgodovine 19. stoletja. V katoliško Cerkev je prestopil leta 1845, dve leti kasneje pa je prejel duhovniško posvečenje. Papež Leon XIII. Ga je leta 1879 imenoval za kardinala.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh