Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Ouellet: duhovniškega posvečevanja žensk ne bo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 12. 2021 / 09:29
Oznake: Cerkev, Dogodek, Duhovnik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.12.2021 / 09:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Ouellet: duhovniškega posvečevanja žensk ne bo
Prefekt vatikanske Kongregacije za škofe, kanadski kardinal Marc Ouellet, na zasedanju v mehiški prestolnici FOTO: Vatican Media

Kardinal Ouellet: duhovniškega posvečevanja žensk ne bo

Kardinal Marc Ouellet, prefekt vatikanske Kongregacije za škofe, je izključil možnost duhovniškega posvečevanja žensk.

Na zasedanju cerkvenih predstavnikov Latinske Amerike v mehiški prestolnici, ki se ga je Ouellet udeležil kot papežev odposlanec, je kanadski kardinal izrekel odločno podporo »koreniti reformi« Cerkve, vendar je ob tem izključil možnost, da bi bile duhovniškega posvečenja deležne tudi ženske.

Za duhovniško posvečevanje žensk s strani katoliškega nauka ni nobene podlage.

S strani katoliškega nauka za to ni nobene podlage, je poudaril Ouellet, ki vodi tudi Papeško komisijo za Latinsko Ameriko. Po navedbah spletnega portala Vatican News se je kardinal ob tem skliceval na delo skupine, ki se ukvarja z vprašanjem žensk v posvečenih poklicih, ustanovil pa jo je papež Frančišek.

Zasedanje latinsko-ameriškega škofovskega sveta CELAM FOTO: Vatican Media

»Karizme, ki so lastne ženskam«, bi bilo treba okrepiti, vendar se to ne bo zgodilo, če jih bomo zgolj izenačili z moškimi v luči načina služenja v Cerkvi. To je razvidno tudi iz simbolike zakramentalnih vlog: »Kristus je moški, Cerkev je ženskega spola. Duhovnik, ki je Jezusov zastopnik, mora biti z njim usklajen na semantično-simbolni ravni. Zato je služba, ki Kristusa predstavlja kot ženina (Cerkve), predvidena za moške.«

Kristus je moški, Cerkev je ženskega spola. Duhovnik, ki je Jezusov zastopnik, mora biti z njim usklajen na semantično-simbolni ravni. Zato je služba, ki Kristusa predstavlja kot ženina (Cerkve), predvidena za moške.

Ženskam pa naj bi v Cerkvi dali na razpolago »prostor in možnosti«: v škofijah in župnijah naj bi prevzele tudi pomembnejše zadolžitve, ne le vloge katehistinj, predlaga kardinal Ouellet in zaključi, da bi bilo duhovniško posvečevanje žensk v tem pogledu »zgrešena pot«.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh