Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Parolin v Ukrajini

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 21. 06. 2016 / 07:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Parolin v Ukrajini

Vatikanski državni tajnik je preizkušanemu narodu zagotovil: »Papež ukrajinsko deželo nosi v srcu.«

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je minulih pet dni, med 15. in 20. junijem, preživelv Ukrajini. Namen njegovega obiska je bil izraziti solidarnost papeža Frančiškas tamkajšnjim prebivalstvom, ki trpi zaradi oboroženega spora na območjuvzhodne Ukrajine.



Prve dni je vatikanski državni tajnik preživel v ukrajinskem mestu Zaporožje inv prestolnici Kijev. V Zaporožju se je srečal z begunci, s predstavniki odbora »Papežza Ukrajino«, z guvernerjem, medverskim svetom in časnikarji; obiskal je tamkajšnjoKaritas in sodeloval pri molitvi rožnega venca Božjega usmiljenja. Vprestolnici je kardinal Parolin daroval sveto mašo v konkatedrali sv.Aleksandra, se srečal s predsednikom države, ministrom za zunanje zadeve inpredsednikom parlamenta, obiskal grško-katoliško skupnost in se znova srečal zbegunci.

V soboto je odšel v mesto Lvov, kjer se je srečal z guvernerjem, županom inškofi,  v latinski katedrali je darovalslovesno sveto mašo, sodeloval pri odprtju in blagoslovu nadškofijskega muzeja,blagoslovil trg, kjer bo zgrajena cerkev, posvečena sv. Janezu Pavlu II.,obiskal grško-katoliško semenišče in katoliško univerzo. Na nedeljskem programuje bila udeležba pri božanskem binkoštnem bogoslužju v grško-katoliški stolnici,obisk latinskega pastoralnega centra, semenišča in teološkega inštituta, domaza ostarele ter središča za duhovne vaje.

Med sveto mašo v Lvovu je kardinal Parolin med drugim zatrdil, da sveti očeukrajinsko deželo nosi v svojem srcu. Zbranim vernikom je prinesel papeževeprisrčne pozdrave in njegov blagoslov ter spodbudo vsem žrtvam tamkajšnje vojne.

Med nagovorom v Kijevu je kardinal Parolin opozoril na še eno težavo, skatero se je primorana spopadati Ukrajina: boj proti nepoštenosti in krivičnopridobljenemu bogastvu. Kot je dejal, sta korupcija in zbiranje denarja v rokah posameznikov nedvomnomed vzroki, zakaj ljudstva obubožajo, zakaj je uničena svoboda, zakaj so ubitesanje o boljšem svetu in pravici do življenja vseh. Kristjani se moramo ponjegovih besedah vedno boriti in delovati tako, da bo zadoščeno pravici, vendarbrez zatekanja k nasilju.

Podobno je vatikanski državni tajnik poudaril tudi med srečanjem spredstavniki različnih veroizpovedi v Zaporožju na prvi dan svojega obiska vUkrajini. Kadarsmo blizu tistemu, ki trpi, pomagamo sami osebi Kristusa, četudi se tega nitine zavedamo, je zatrdil kardinal. Prav zato je papež Frančišekkatoliške skupnosti v Evropi pozval, naj se mu pridružijo v konkretni gestisolidarnosti – v nabirki za Ukrajino, ki je bila po evropskih cerkvah opravljenapreteklega aprila. Zbrana sredstva so namenjena izključno žrtvam nasilja vvzhodnem delu države, ne glede na njihovo versko, etnično in jezikovno prepričanjeali pripadnost. Za Cerkev so namreč vsi »otroci Očeta, ki je v nebesih«, je pojasnil kardinal in dodal, da pritem ne gre za nikakršen prozelitizem.

Včeraj se je kardinal Parolin vrnil v Kijev, kjer je med drugim obiskalše spomenik neznanega vojaka, muzej Holodomor; obedoval s predstavnikidiplomatskega zbora, se srečal z reveži ter v cerkvi sv. Sofije še spanukrajinskim svetom Cerkva in verskih organizacij.  V večernih urah je iz ukrajinske prestolnice odpotovalnazaj proti Rimu.

Vir: Radio Vatikan
Foto: RV

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh