Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Pell trpel, vendar zaupal v Boga

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 14. 01. 2023 / 14:21
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.01.2023 / 08:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Pell trpel, vendar zaupal v Boga
Papež Frančišek sodeluje pri pogrebni maši pokojnega kardinala Pella. FOTO: Vatican Media

Kardinal Pell trpel, vendar zaupal v Boga

V torek, 10. januarja okoli 21. ure, je v Rimu umrl avstralski kardinal George Pell, zaslužni prefekt Tajništva za ekonomijo. Star je bil 81 let. Kardinal je umrl zaradi srčnih zapletov, ki so nastali po načrtovani operaciji kolka.

V baziliki svetega Petra so obhajali mašo zadušnico za kardinala Georgea PellaKardinal Giovanni Battista Re je obhajal pogrebno mašo za pokojnega avstralskega kardinala, papež Frančišek pa je vodil obrede Ultima Commendatio in Valedictio.

Papež Frančišek med obredom Ultima Commendatio in Valedictio. FOTO: Vatican Media 

V pogrebni pridigi je dekan kardinalskega zbora kardinal Giovanni Battista Re spomnil, da nas je »nepričakovan konec zemeljskega življenja kardinala Georgea Pella vse presenetil. Pokojni, v Avstraliji rojeni kardinal Pell je bil prisoten z nami pri obhajanju pogrebne maše za zaslužnega papeža Benedikta XVI. v preddverju bazilike in kljub svojim 81 letom je bil videti dobrega zdravja.« 

Zaznamovan s krivično in bolečo obsodbo

Kardinal Re je nato spomnil, da so bila zadnja leta življenja pokojnega kardinala Pella »zaznamovana s krivično in bolečo obsodbo«. Junija 2017 je bil v Avstraliji obtožen spolne zlorabe in sojenje se je končalo z zaporno kaznijo. Kardinal Pell je preživel 404 dni v celicah dveh strogo varovanih zaporov, v Melbournu in nato v Barwonu, vključno z obdobjem samice. Avstralsko višje sodišče ga je aprila 2020 oprostilo in razveljavilo obsodilno sodbo.

Kardinal Re med obhajanjem pogrebne maše. FOTO: Vatican Media 

Vera in molitev sta mu bila v tolažbo 

V težkem času sta bili kardinalu Pellu v veliko tolažbo in oporo vera in molitev. Dokazal je, da sta molitev in vera v pomoč tudi vsem tistim, ki morajo trpeti po krivici. V tolažbo je si je dneve v zaporu krajšal s pisanjem dnevnika. 

»Božji mož in človek cerkve« 

Nazadnje je kardinal Re poudaril, da je bil pokojni kardinal Pell »Božji mož in človek Cerkve, za katerega je značilna globoka vera in velika trdnost nauka, ki ga je vedno zagovarjal brez obotavljanja, pri čemer ga je zanimala samo zvestoba Kristusu.«

Kupi v trgovini

Vera, upanje, ljubezen
Filozofija in esejistika
22,64€
Nalaganje
Nazaj na vrh