Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Puljić in rabin Schneier obeležila obletnico pokola v Srebrenici

Objava: 13. 07. 2012 / 08:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Puljić in rabin Schneier obeležila obletnico pokola v Srebrenici

Predsednik sklada ‘Appeal of Conscience Foundation’ meni, da ‘molk o zločinu proti človeštvu nikoli ne more biti rešitev’.

Po besedah sarajevskega nadškofa, kardinala Vinka Puljića, bi morala vojna v Bosni med leti 1992 in 1995, v kateri je življenje ‘zaradi sovraštva’ izgubilo na deset tisoče ljudi, posledično ustvariti ozračje ‘prezira do vojne’. Kardinal Puljić je svojo izjavo predstavil ob sedemnajsti obletnici pokola v Srebrenici, enega največjih vojnih zločinov v Evropi po koncu druge svetovne vojne, v katerem je življenje izgubilo okoli osem tisoč muslimanskih mož in dečkov. Združeni narodi so zločin označili kot genocid. Kardinal Puljić je zato izrazil zahtevo po ‘vodilih zgodovinske resnice, pravičnosti in miru’.

Med govorci na spominski slovesnosti minulo sredo v Srebrenici je bil tudi newyorški rabin Arthur Schneier. Rojeni Dunajčan, predsednik sklada ‘Appeal of Conscience Foundation’, je dejal, ‘molk o zločinu proti človeštvu nikoli ne more biti rešitev. Spodbuja namreč storilce in nazadnje vodi k previsoki ceni, ki je plačana s krvjo’.

Rabin Schneier je v svojem nagovoru prebral tudi sporočilo ameriškega predsednika Obame, v katerem predsednik obsoja pokol v Srebrenici in zatrjuje, kako si bodo Združene države Amerike vedno prizadevale, da tovrstni zločini in njihove žrtve ne bodo ostali zamolčani. Nedavno izvoljeni srbski predsednik Tomislav Nikolić je namreč v začetku junija v nekem intervjuju pojasnil, da po njegovem mnenju pri pokolu v Srebrenici ni šlo za genocid.

Združene države si želijo nadaljevanje spravnega procesa in mirno sožitje državljanov Bosne in Hercegovine ter Balkana, saj bi to pomenilo ‘dokončno zavrnitev zla’, ki je sprožilo vojno v Bosni, pa tudi drugod po svetu, ter privedlo do genocida v Srebrenici.

Schneier je v svojem nagovoru med spominsko slovesnostjo opozoril tudi na soodgovornost celotnega človeštva, ki je takšen zločin dopustilo, ter obenem spomnil na trenutne dogodke v Siriji.

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/3044F9B839772AC6C1257A3900343C1E?OpenDocument

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh