Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Sodano, »cerkveno discipliniran človek«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 07. 12. 2017 / 10:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Sodano, »cerkveno discipliniran človek«

Dekan kardinalskega zbora je obhajal 90. rojstni dan.

Kardinal Angelo Sodano, dekan kardinalskega zbora, je pred kratkim obhajal devetdeseti rojstni dan. V ta namen je papež Frančišek danes v pavlinski kapeli v Vatikanu daroval sveto mašo, ob somaševanju kardinalov, škofov in drugih duhovnikov. Kardinal Sodano je v nagovoru med bogoslužjem spregovoril o dobrem pastirju iz beril na današnji god sv. Ambroža. Zadržal se je tudi ob liku tega milanskega svetnika in se spomnil pomembnih dogodkov svojega življenja.



V zahvali ob koncu bogoslužja je papež dejal: »Vsak dan se zahvaljujemo Gospodu za vse to, kar dela v našem življenju, vendar pa je takrat, ko so pomembne obletnice za 25 ali 50 let, tudi za vsakih deset let, zahvaljevanje Bogu še močnejše in ob takšnih obletnicah je spomin na prehojeno pot še močnejši in ta spomin nas pripelje do tega, da podarimo kakšen dar.« Po njegovih besedah je spomin ena od razsežnosti življenja in velika nesreča je izgubiti spomin o vsem tem, kar nam je storil Bog.

»Kardinal Sodano je obudil spomin na vsa ta leta in vsakič, ko se jih spominjamo, se znajdemo pred novo milostjo, saj je to tudi spomin na našo majhnost, na napake in tudi na grehe«, tako sveti oče. Sveti Pavel se hvali z njimi, saj gre samo Bogu slava, mi vsi pa smo slabotni. Toda spomin nam da moč, da stopamo naprej v naslednje desetletje in v tem je njegova milost. Kardinal Sodano je svoje spomine obudil med pripravo na visoko obletnico in jih navzočim ponudil kot dar pričevanja življenja, ki bo dobro del vsem. Vsako življenje pa je drugačno, je poudaril Frančišek, vsakdo ima svojo izkušnjo in Gospod ga vodi po drugačni poti, toda vedno je Gospod tisti, ki nas vodi za roko.

Ta dar smo prejeli in ga podarjamo naprej kot dar življenjskega pričevanja: »Mi vidimo v kardinalu pričevanje človeka, ki je v različnih okoliščinah z veseljem ali v solzah ogromno storil za Cerkev. Toda današnje pričevanje, ki se meni zdi od človeka, cerkveno tako zelo discipliniranega, morda največje, je ta milost, za katero se Vam, gospod kardinal, zahvaljujem. In prosim, da nam bo to pričevanje cerkvene razsežnosti, cerkvene discipliniranosti pomagala v našem življenju iti naprej.«

Vir: Radio Vatikan
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh