Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Sodano: Znotraj kardinalskega kolegija ni razkola

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 11. 06. 2012 / 07:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Sodano: Znotraj kardinalskega kolegija ni razkola

Dekan kardinalskega kolegija potrjuje dobro sodelovanje in dolgoletno prijateljstvo z državnim tajnikom Tarcisiem Bertonejem.

Kardinal dekan Angelo Sodano zavrača ugibanja o domnevnem boju za premoč v cerkvenem vrhu. “Razlike v mnenju še ne pomenijo razkola”, je minuli teden pojasnil v pogovoru za vatikanski časnik ‘L’Osservatore Romano’. Različna stališča so pri osebnostih različnih narodnosti, kultur in družbenih oblik nekaj povsem običajnega. Vsi kardinali tvorijo tesno skupnost okoli papeža. Z njegovim naslednikom na položaju vatikanskega državnega tajnika, kardinalom Tarcisiem Bertonejem, pa ga povezujeta odlično sodelovanje in dolgoletno prijateljstvo, je izpostavil kardinal Sodano.

Angelo Sodano je bil na položaju vatikanskega državnega tajnika med leti 1990 in 2006, po izvolitvi Benedikta XVI. pa je na položaju nasledil Josepha Ratzingerja kot dekan in s tem častni predsednik kardinalskega kolegija.

Sodano je v pogovoru za ‘L’Osservatore’ izrazil začudenje ob podtikanju ‘različnih manevrov’ v cerkvenem vrhu. “Ko informacija postane dezinformacija, lahko izgubimo predstavo o pozitivni stvarnosti”, ugotavlja štiriinosemdesetletni kardinal. V vatikanski kuriji je zaposlenih 2.843 ljudi, v vatikanski državni upravi pa še dodatnih 2.001 in vsi med seboj zaupljivo sodelujejo. “Vsi zaposleni sestavljajo pravo delovno skupnost v službi papežu” – tudi če kdaj pride do tega, da posameznik ni povsem kos svoji dolžnosti. “Brez greha so le angeli in svetniki v raju”, meni kardinal.

V preteklih tednih so italijanski mediji poročali o napetostih in razkolu med kardinali, pri čemer je bilo dosti govora predvsem o nepramostljivih razlikah med kardinalom Bertonejem in njegovim predhodnikom Sodanom.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh