Zapri
Iskanje

Kardinal Zen moli za zatirane Cerkve na Kitajskem

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 05. 2022 / 11:12
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2022 / 12:16
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kardinal Zen moli za zatirane Cerkve na Kitajskem

Kardinal Zen moli za zatirane Cerkve na Kitajskem
Katoličani molijo pred baziliko Naše Gospe iz Šešana v Šanghaju na Kitajskem. FOTO: Vatican Media
Kardinal Joseph Zen Ze-kiun je v začetku tedna ob odprtju svetovnega tedna molitve za Kitajsko obhajal slovesno bogoslužje v Hongkongu.

Bogoslužja se je udeležilo več sto vernikov, ki so želeli videti 90-letnega kardinala in prisluhniti njegovim besedam, poroča avstrijski Kathpress. Kardinal Zen je sveto mašo daroval za vse zatirane Cerkve na Kitajskem in znova izrekel kritiko začasnega sporazuma med Svetim sedežem in Pekingom o imenovanju katoliških škofov na Kitajskem.

Kardinal Joseph Zen. FOTO: Vatican Media

Na praznik Marije, pomočnice kristjanov, smo v vesoljni Cerkvi obhajali tudi molitveni dan za kristjane na Kitajskem, ki ga je uvedel papež Benedikt XVI. Marijo, pomočnico kristjanov zelo častijo v Marijinem svetišču Šešan v Šanghaju na Kitajskem. Duhovno in molitveno bližino kitajskim kristjanom je pred tem med nedeljsko opoldansko molitvijo zagotovil tudi papež Frančišek, ki pozorno spremlja »življenje in pogosto zapletene razmere tamkajšnjim vernikov in njihovih pastirjev«.

Nekaj ur pred obhajanjem torkovega bogoslužja je kardinal prvič nastopil pred sodiščem po aretaciji 11. maja letos in skupaj z drugimi obtoženimi odločno zavrnil vse točke obtožnice. Sodni proces naj bi se začel 19. septembra.

Minuli torek je bil v Hongkongu na deset mesecev zapora obsojen tudi katoliški založnik in demokratični aktivist Jimmy Lai, ker je na splošnih volitvah leta 2016 spodbujal »strateško volilno vedenje«.

Prav tako v torek je bil v Hongkongu na deset mesecev zapora obsojen tudi katoliški založnik in demokratični aktivist Jimmy Lai, ker je na splošnih volitvah leta 2016 spodbujal »strateško volilno vedenje«. Lai je bil od leta 2020 večkrat obsojen na zaporne kazni zaradi kršitev kitajskega zakona o nacionalni varnosti.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh