Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Zen moli za zatirane Cerkve na Kitajskem

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 05. 2022 / 11:12
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2022 / 12:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Zen moli za zatirane Cerkve na Kitajskem
Katoličani molijo pred baziliko Naše Gospe iz Šešana v Šanghaju na Kitajskem. FOTO: Vatican Media

Kardinal Zen moli za zatirane Cerkve na Kitajskem

Kardinal Joseph Zen Ze-kiun je v začetku tedna ob odprtju svetovnega tedna molitve za Kitajsko obhajal slovesno bogoslužje v Hongkongu.

Bogoslužja se je udeležilo več sto vernikov, ki so želeli videti 90-letnega kardinala in prisluhniti njegovim besedam, poroča avstrijski Kathpress. Kardinal Zen je sveto mašo daroval za vse zatirane Cerkve na Kitajskem in znova izrekel kritiko začasnega sporazuma med Svetim sedežem in Pekingom o imenovanju katoliških škofov na Kitajskem.

Kardinal Joseph Zen. FOTO: Vatican Media

Na praznik Marije, pomočnice kristjanov, smo v vesoljni Cerkvi obhajali tudi molitveni dan za kristjane na Kitajskem, ki ga je uvedel papež Benedikt XVI. Marijo, pomočnico kristjanov zelo častijo v Marijinem svetišču Šešan v Šanghaju na Kitajskem. Duhovno in molitveno bližino kitajskim kristjanom je pred tem med nedeljsko opoldansko molitvijo zagotovil tudi papež Frančišek, ki pozorno spremlja »življenje in pogosto zapletene razmere tamkajšnjim vernikov in njihovih pastirjev«.

Nekaj ur pred obhajanjem torkovega bogoslužja je kardinal prvič nastopil pred sodiščem po aretaciji 11. maja letos in skupaj z drugimi obtoženimi odločno zavrnil vse točke obtožnice. Sodni proces naj bi se začel 19. septembra.

Minuli torek je bil v Hongkongu na deset mesecev zapora obsojen tudi katoliški založnik in demokratični aktivist Jimmy Lai, ker je na splošnih volitvah leta 2016 spodbujal »strateško volilno vedenje«.

Prav tako v torek je bil v Hongkongu na deset mesecev zapora obsojen tudi katoliški založnik in demokratični aktivist Jimmy Lai, ker je na splošnih volitvah leta 2016 spodbujal »strateško volilno vedenje«. Lai je bil od leta 2020 večkrat obsojen na zaporne kazni zaradi kršitev kitajskega zakona o nacionalni varnosti.

Nalaganje
Nazaj na vrh