Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hongkonški kardinal Zen pred sodiščem zavrača obtožbe

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 05. 2022 / 13:28
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2022 / 13:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hongkonški kardinal Zen pred sodiščem zavrača obtožbe
Sodni proces proti obtoženim, med katerimi je tudi kardinal Zen, naj bi se začel 19. septembra. FOTO: Vatican Media

Hongkonški kardinal Zen pred sodiščem zavrača obtožbe

Hongkonški kardinal Joseph Zen Ze-kiun in pet drugih oseb je na prvi obravnavi pred sodiščem po aretaciji 11. maja letos odločno zavrnilo vse točke obtožnice.

Obravnave so se udeležili diplomati iz večih evropskih držav, med drugim iz Nemčije, Italije in Švedske, ki so imeli po navedbah tamkajšnjih medijev nalogo opazovalcev. Sodni proces proti obtoženim naj bi se začel 19. septembra.

Nekdanjega hongkonškega škofa je pred skoraj dvema tednoma aretirala varnostna policija skupaj s še petimi osebami, ki so bile skrbniki človekoljubnega sklada 612 Humanitarian Relief Fund. Cerkveni dostojanstvenik je bil po plačilu varščine še isti dan izpuščen na prostost. Sklad, ki je bil pod pritiskom Pekinga ukinjen, naj bi podpiral protestnike, ki so leta 2019 sodelovali v prodemokratičnih protestih proti Pekingu.

Pet skrbnikov je bilo obtoženih »tajnega sodelovanja s tujimi silami«, kar je kaznivo v skladu s kitajskim zakonom o nacionalni varnosti.

Pet skrbnikov je bilo obtoženih »tajnega sodelovanja s tujimi silami«, kar je kaznivo v skladu s kitajskim zakonom o nacionalni varnosti. Toda obtožba, ki jo po poročanju medijev zdaj obravnava sodišče, češ da kardinal sklada ni registriral, v skladu z zakonom o varnosti ni kaznivo dejanje.

Aretacija kardinala Zena je v zahodnih državah in mednarodnih organizacijah za človekove pravice povzročila množično ogorčenje. Hongkonški minister za varnost Chris Tang jo je včeraj zavrnil kot »klasično obrekovanje«.

Hongkong je bil nekoč eno najsvobodnejših in najbolj odprtih mest v Aziji. Danes se je spremenil v policijsko državo.

Ostro kritiko je izrazil tudi predsednik Zveze azijskih katoliških škofovskih konferenc kardinal Charles Bo. »Hongkong je bil nekoč eno najsvobodnejših in najbolj odprtih mest v Aziji. Danes se je spremenil v policijsko državo,« je 14. maja dejal nadškof Jangona.

»Zavedam se nedavnih propagandnih napadov proti Cerkvi v hongkonških medijih, ki so naklonjeni Pekingu, in naraščajoče samocenzure med verskimi voditelji zaradi trenutnih okoliščin,« tako kardinal Bo. V vsakem sistemu, ki temelji na pravni državi, je pomoč pri plačilu sodnih stroškov na sodišču dobra in priznana pravica, je dejal o obtožbah proti Zenu: »Kako je lahko pomoč obtožencem pri obrambi in zastopanju na sodišču kaznivo dejanje?«

Kardinal Zen že dolgo kritizira Peking, podpira demokratično gibanje v Hongkongu in nasprotuje začasnemu sporazumu med Vatikanom in Kitajsko.

 Zen je bil aretiran tri dni po tem, ko je bil John Lee imenovan za novega glavnega izvršnega direktorja kitajske posebne upravne regije Hongkong. Nekdanji minister za varnost je kot pekinški guverner uveljavil zakon o nacionalni varnosti iz junija 2020. Novo delovno mesto bo prevzel 1. julija. Kardinal Zen že dolgo kritizira Peking, podpira demokratično gibanje v Hongkongu in nasprotuje začasnemu sporazumu med Vatikanom in Kitajsko o imenovanju škofov.

Nalaganje
Nazaj na vrh