Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Zenari o razmerah v Siriji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 10. 2020 / 08:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2020 / 07:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Zenari o razmerah v Siriji

Apostolski nuncij v Siriji, kardinal Mario Zenari, se je v Vatikanu srečal s člani diplomatskega zbora.

FOTO: Vatican Media

Apostolski nuncij v Siriji, kardinal Mario Zenari, se je minuli teden v Vatikanu srečal s člani diplomatskega zbora, akreditiranega pri Svetem sedežu, poroča Radio Vatikan. Srečanja sta se udeležila tudi vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, in vatikanski »zunanji minister« nadškof Paul Richard Gallagher.

Srečanje je bilo priložnost, da diplomati z vsega sveta znova usmerijo svojo pozornost na razmere v Siriji, kjer že skoraj deset let trajajo nasilni spopadi. Kardinal Parolin je v uvodnem nagovoru izrazil upanje, da se svet ne bi navadil na »naštevanje grozodejstev, ki iz te mučene države vsak dan prihajajo do nas«.

Zenari: Ne dopustimo umreti upanju

Kardinal Zenari, ki je svoj govor naslovil »Ne dopustimo umreti upanju«, je izpostavil, kako se zdi, da je Sirija izginila z »medijskih radarjev«. Humanitarna katastrofa vztraja in sedaj, po raketah, največjo zaskrbljenost predstavlja »bomba revščine«, ki je začela pestiti okoli 80 odstotkov prebivalstva. Trenutno ocenjujejo, da okoli enajst milijonov Sircev potrebuje humanitarno pomoč. Apostolski nuncij se je zahvalil za velikodušnost mnogih držav in ustanov, predvsem agencije Združenih narodov, ki so sprožile vrsto humanitarnih projektov. Naštel je vrsto izrednih razmer, ki obstajajo v državi, predvsem na področju zdravstva, kar je tudi povezano z epidemijo koronavirusne bolezni 19. Toda po kardinalovih besedah se »čas izteka«. Pojasnil je, da je »Sirija širjava opustošenih naselij, posejana z ruševinami, in mnogi Sirci so izgubili upanje«.

Zenari je spregovoril tudi o občutljivem vprašanju sankcij, ki so bile naložene Siriji in ki so neizprosno prizadele tamkajšnje prebivalce. Med mnogimi krvavečimi ranami v državi je izpostavil otroke in ostarele osebe, ki so umrli tudi zaradi mraza; o odhajanju mnogih mladih ter o številnih, ki so umrli v vojni; o beguncih; o problemu številnih izginulih in zaprtih oseb.

Parolin: treba je iskati nove rešitve za Sirijo

Kardinal Zenari je izrazi željo po mednarodnem odgovoru in sprejetju odločnih in dolgoročnih rešitev, tudi v luči papeževih pozivov za Sirijo in nedavne okrožnice »Vsi bratje«: »Treba je spodbujati zavedanje, da se danes ali rešimo vsi ali se ne reši nihče.«

Ob koncu srečanja z diplomatskim zborom je kardinal Zenari odgovarjal še na različna vprašanja. Med temami, ki so jih odprli diplomati, so bile odnosi med verskimi skupnostmi v Siriji, potreba po gospodarski obnovi na različnih ravneh za vnovično izgradnjo države, posledice sporov za navzočnost kristjanov na tem območju, vzgojno-izobraževalne razmere, položaj žensk, ter potreba po finančnih virih za projekt »odprtih bolnišnic«, v katerega so vključene tri katoliške bolnišnice v Damasku in Alepu, ki zastonj sprejemajo bolnike ne glede na etnično ali versko pripadnost. Srečanje se je sklenilo z besedami zahvale državnega tajnika, kardinala Parolina, ki je izpostavil, kako pomembno je, da svet še naprej išče nove rešitve in da Sirije ne zapusti pod prtom tišine in brezbrižnosti.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh