Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Karitas in Rdeči križ prejela 668 ton hrane za najbolj ogrožene

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 26. 10. 2022 / 06:21
Oznake: Dobrodelnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2022 / 06:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Karitas in Rdeči križ prejela 668 ton hrane za najbolj ogrožene

Karitas in Rdeči križ prejela 668 ton hrane za najbolj ogrožene

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je Slovenski karitas in Rdečemu križu Slovenije tretjič letos dobavilo 668.550,50 kg hrane za socialno in materialno najbolj ogrožene osebe.

Dobavljenih je bilo 69.785,50 kg jajčnih testenin (kratkih in dolgih testenin v enakem deležu), 91.444 kg brušenega dolgozrnatega riža, 384.377 litrov mleka, 45.184 kg konzerviranega fižola, 77.760 kg konzerviranega graha ter pšenična bela moka.

Že od leta 2014

Ministrstvo pomoč v obliki hrane za socialno in materialno najbolj ogrožene zagotavlja od leta 2014 v okviru Operativnega programa za hrano in/ali osnovno materialno pomoč iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim. Ob hrani zagotavlja tudi različne spremljevalne ukrepe, s katerimi želi spodbujati socialno vključevanje najšibkejših.

8,9 milijona € za izvajanje programa

Za obdobje med letoma 2021 in 2023 je za izvajanje Operativnega programa zagotovljenih 8,9 milijona evrov, od tega 7,7 milijona evrov za nakup paketov s hrano.

Karitas: vključenih nad 91.000 prejemnikov

Pri Slovenski karitas imajo v ta namen v Sloveniji šest centralnih skladišč (Nad)škofijskih karitas in več kot 300 razdelilnih mest. Lani je bilo v neposredno pomoč s hrano vključenih nad 91.000 prejemnikov.

Lani je bilo v neposredno pomoč s hrano pri Slovenski karitas vključenih nad 91.000 prejemnikov.

S tem ukrepom so bili, poudarjajo na Karitas, najbolj ogroženim zagotovljeni artikli osnovne hrane, izbrane od ministrstva, v skupni višini 1663 ton prehrambnih izdelkov.

Kdo so upravičenci do pomoči?

Do pomoči so upravičene družine in posamezniki, ki zaradi nizkih dohodkov nimajo dovolj za vsakdanje preživetje in plačilo stroškov: prejemniki DSP, delavci, ki že več mesecev niso dobili plače, zaposleni z minimalno plačo, enostarševske družine, upokojenci z nizkimi pokojninami, brezdomci, begunci, tujci, posamezniki, ki so se zaradi nesreče ali bolezni znašli v težkem položaju.

Izvajanje spremljevalnih ukrepov

Ob prejemu hrane iz Sklada so prejemniki pomoči deležni tudi izvajanja spremljevalnih ukrepov – osebnega stika s prostovoljci, sodelavci Karitas. Tako so deležni tudi druge pomoči in podpore, kot so denimo: pogovor in poslušanje, opogumljanje, informiranje, svetovanje, individualna obravnava, delavnice in predavanja, izobraževanje in učenje, kako preživeti z manj dohodki.

Poziv osebam v stiski

Hkrati pa ministrstvo poziva osebe v stiski, naj na pristojnem centru za socialno delo v njihovem kraju preverijo upravičenost do socialne pomoči, ki obsega pravico do denarne socialne pomoči in izredne denarne socialne pomoči, ki je namenjena kritju izrednih stroškov, vezanih na preživljanje.


Na naslovni fotografiji: Karitasova pomoč v hrani. FOTO: Slovenska karitas

Nalaganje
Nazaj na vrh