Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska karitas pomagala 2.337 beguncem iz Ukrajine

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 08. 06. 2022 / 12:55
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.06.2022 / 13:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenska karitas pomagala 2.337 beguncem iz Ukrajine
Že vse od prvega prihoda večjega števila beguncev iz Ukrajine v Slovenijo Karitas skrbi za materialno pomoč in spremljanje beguncev. FOTO: Tamino Petelinšek

Slovenska karitas pomagala 2.337 beguncem iz Ukrajine

Do sedaj je na Karitas pomoč prejelo 2.337 beguncev iz Ukrajine, ki so trenutno v Sloveniji. Razdeljena pomoč v skupni vrednosti 110.243 EUR je vsebovala hrano, higienske pripomočke, bone in drug material za urejanje začetnih pogojev ob namestitvi.

Karitas v Sloveniji od prihoda prvega večjega števila beguncev, v začetku marca, skrbi za materialno pomoč in spremljanje beguncev iz Ukrajine, ki so nameščeni v privatnih nastanitvah. 

Sredstva za realizacijo pomoči so prispevali večji donatorji, občine in fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO). Del pomoči v hrani pa je bil realiziran tudi v sklopu Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim. Dodatno pomagajo tudi z oblačili, igračami, šolskimi potrebščinami in drugim potrebnim materialom. V zadnjem mesecu je bilo razdeljenih preko 60 računalnikov za šoloobvezne begunske otroke.

Karitas na lokalni ravni pomaga beguncem tudi pri pridobivanju statusa in državnih pomoči, vključevanju v lokalno skupnost v povezavi z občinami, javnimi ustanovami in drugimi NVO.

Učna pomoč ukrajinskim otrokom

Young Caritas Slovenije v povezavi s šolami nudi tudi učno pomoč za ukrajinske otroke. Poleg družabnih srečanj in druženja v Ljubljani, v povezavi z Ukrajinskim dobrodelnim centrom Chervona Kalyna, ter na Škofijski karitas v Celju in Maribor, Karitas za njih organizira tudi različne delavnice.

Učenje slovenščine poteka v Ljubljani, Celju in Mariboru, za dve starostni skupini (predšolski otroci ter osnovnošolski otroci). Do sedaj je bilo izvedenih 44 delavnic učenja jezika slovenščine za otroke. V Ljubljani in Celju potekajo terapevtske ustvarjalne delavnice za otroke in za ženske iz Ukrajine (risanje s simboli, različno ustvarjanje, ukrajinsko tradicionalno vezenje …).

Izvedli so 19 ustvarjalnih delavnic

Delavnice za odrasle so osredotočene predvsem na gradnjo medsebojnega zaupanja, povezovanja in prijaznih odnosov drug z drugim. Poseben pomen je namenjen sprostitvi, igri in ustvarjanju z rokami, kar pomaga pri predelavi travme, ki so jo begunci doživeli ob vojni v Ukrajini.

Izdelek, ki so ga ustvarili na delavnici. FOTO: Slovenska karitas

Tudi v prihodnje bo Karitas nadaljevala s pomočjo Ukrajinskim beguncem s hrano, higienskimi pripomočki, s šolskimi potrebščinami, pomoči pri urejanju bivanjskih razmer, urejanju dokumentov… Mladi prostovoljci pa bodo nadaljevali z delavnicami učenja slovenščine, delavnicami za otroke, srečanji za matere ter jim omogočili preživeti čim lepše poletne dni v Sloveniji.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Nilski dragulj
Proza
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh