Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliško gibanje Marijino delo bo kmalu dobilo svojo prvo blaženo

Objava: 24. 03. 2010 / 08:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katoliško gibanje Marijino delo bo kmalu dobilo svojo prvo blaženo

Najstnica Chiara Badano predstavlja velik vzor predvsem za mlade, saj svetost mladih potrebujemo tudi danes

Katoliško gibanje fokolarov oziroma Marijino delo bo kmalu dobilo svojo prvo blaženo, poročajo pri vatikanskem radiu. Škof Pier Giorgio Micchiardi v italijanskem mestu Acqui je minuli teden sporočil, da bo 25. septembra letos za blaženo razglašena najstnica Chiara Badano, ki je umrla pred dvajsetimi leti. Slovesnost bo v Rimu, vodil pa jo bo prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, nadškof Angelo Amato. Mladi iz gibanja fokolarov se bodo na večer pred razglasitivijo zbrali v dvorani Pavla VI. v Vatikanu, kjer bodo skupaj proslavili beatifikacijo. Naslednji dan, v nedeljo, 26. septembra, bo zahvalno sveto mašo daroval papežev državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone v baziliki svetega Pavla izven obzidja.

Božja služabnica Chiara Badano se je rodila 29. oktobra 1971, staršema, ki sta enajst let čakala na otroka. Z gibanjem fokolarov je prvič prišla v stik, ko ji je bilo devet let. S starši se je udeležila družinskega festivala gibanja fokolarov v Rimu. Ta dogodek je odločilno vplival na vse tri. Chiara je postala zelo dejavna znotraj gibanja. Rada je imela šport, ples in petje. Ko ji je bilo šestnajst let, se je posvetila Bogu. Samo leto dni kasneje je med igranjem tenisa v nogi začutila ostro bolečino. Zdravniki so odkrili kostnega raka. Bolezen je napredovala in Chiara se je soočala s ponavljajočimi hospitalizacijami in vedno hujšimi bolečinami.

Pogosto je ponavljala: 'Zate, Jezus, vse, kar želiš ti.' Kmalu je prišla največja preizkušnja: noge ji niso več služile. Vendar pa je enemu od svojih prijateljev zaupala, da v primeru izbire med hojo in tem, da gre v nebesa, ne bi imela pomislekov. Izbrala bi nebesa in dodala, da so nebesa edina stvar, ki jo še zanima. Chiaro Badano je oblikoval tesen odnos z ustanoviteljico gibanja fokolarov Chiaro Lubich. Chiara Badano ji je 19. julija 1990 v pismu sporočila, da so se zdravniki odločili za prekinitev njenega zdravljenja, saj raka ni bilo mogoče zaustaviti. Medicina je odložila svoje orožje, je zapisala Badanova in nadaljevala, da so se s prekinitvijo zdravljenja njene bolečine v hrbtu še povečale. Komaj se je še premikala.

Kot je zapisala, se je počutila zelo majhno, pot pred njo pa je bila tako težka. Pogosto se ji je zdelo, da jo bolečina duši. Spraševala se je, ali ni to znamenje, da ji nasproti že prihaja Ženin. Skupaj z ustanoviteljico gibanja je ponavljala besede: 'Gospod, če ti to želiš, želim tudi jaz' in prepričana je bila, da bodo skupaj z Gospodom osvojili svet. Ustanoviteljica fokolarov Chiara Lubich ji je odgovorila, naj se ne boji vsak trenutek reči 'da' Njemu in naj bo prepričana, da ji bo On dal moč, saj jo neizmerno ljubi in želi prodreti v globino njene duše. V pismu ji je obljubila svoje molitve in bližino. Dala pa ji je tudi ime 'Chiara-Luč', kot luč ideala, ki osvaja svet.

V času bolezni je Chiara pripravila svoj pogreb. Izbrala je pesmi, rože, pričesko, belo poročno obleko in se tako na viden način pripravila na svadbo s svojim presvetim Ženinom. Zadnje besede, ki jih je izrekla svoji mami, so bile: 'Bodi srečna, kajti jaz sem srečna!' Umrla je 7. oktobra 1990. Na pogreb je prišlo okrog dva tisoč ljudi. Njen proces za beatifikacijo se je začel leta 1999. Zadnji priznani čudež, ki se je zgodil na njeno priprošnjo, je bila ozdravitev nekega dečka iz Trsta, ki je zbolel za meningitisom in mu je bilo napovedanih le še oseminštirideset ur življenja. Po besedah škofa Micchiardia je Chiara Badano velik vzor predvsem za mlade, saj svetost mladih potrebujemo tudi danes. Mladim je potrebno pomagati pri njihovem iskanju smeri in cilja, pravi škof Micchiardi, da bodo premagali negotovosti in osamljenost, neuspehe, bolečine, smrt in bojazni. Pri vsem tem je Chiarino pričevanje vere čudovito.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh