Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo bo vplival na življenje Cerkve v tem letu?

Objava: 13. 01. 2014 / 09:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kdo bo vplival na življenje Cerkve v tem letu?

Na prvem mestu naj bi bila nekdanja papeža Janez Pavel II. in Janez XXIII., ki bosta v nedeljo, 27. aprila, razglašena za svetnika.

Katoliška agencija Romereports je objavila sedem ključnih oseb ali skupin, ki naj bi v tem letu odločno prispevali k življenju Cerkve, poročajo pri Radiu Ognjišče. Na prvem mestu omenjajo nekdanja papeža Janeza Pavla II. in Janeza XXIII., ki bosta v nedeljo, 27. aprila razglašena za svetnika.

Na drugem mestu je zbor osmih kardinalov, ki papežu svetujejo pri izboljšavah vodstva vesoljne Cerkve. Skupino, ki skuša Cerkev prilagoditi potrebam 21. stoletja, vodi kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga iz Hondurasa.

Eno najvišjih mest gre novemu vatikanskemu državnemu tajniku Pietru Parolinu. Seveda bodo zanj ključna pretekla desetletja diplomatskih izkušenj, ko je Cerkev krepila svojo navzočnost po vsem svetu. Vendar pa samo to ne bo zadoščalo. Parolin bo moral za uresničevanje Frančiškove vizije vnašati tudi svojo ustvarjalnost.

Četrto mesto pripada Marii Voce, ki eden najpomembnejših ženskih glasov v katoliški Cerkvi. Vodi Gibanje fokolarov, ki ima več kakor 2,5 milijona članov. Ker se papež Frančišek osredotoča na vlogo ženske v Cerkvi, bo imela zanesljivo veliko povedati, poudarja Romereports. V preteklosti je podpirala dopolnjevalno vlogo žene v Cerkvi, tudi pri učiteljstvu.

Peter Wells in Lucio Ángel Vallejo skupaj zavzemata peto mesto. Sta voditelja odborov, ki se osredotočata na vatikanske reforme. Eden se ukvarja z vatikansko banko, drugi nadzoruje finančne račune vatikanskih organov. To je kočljiva naloga, ki terja vso pozornost do podrobnosti.

V Vatikanu je priljubljeno ime Guzman Carriquiry, ki se bo v letu 2014 zanesljivo kar precej pojavljalo. Kot tajnik papeške komisije za Latinsko Ameriko je izvedenec za zadeve, ki se tičejo Cerkve na tej celini. Ko je bil papež Frančišek še kardinal, je napisal uvod v eno izmed Carriquiryjevih knjig. Carriquiry je tudi osebni prijatelj papeža Frančiška.

Številka sedem pa je pravoslavni carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I. Marca lani je papeža Frančiška povabil, da bi skupaj obiskala Sveto deželo ob 50-letnici ekumenske sprave, ki jo je zaznamoval znameniti objem njunih predhodnikov. Papež Frančišek je povabilo sprejel in tako se bosta v baziliki Božjega groba srečala v nedeljo, 25. maja.

Vir: Radio Ognjišče / M. M. Š.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh